IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община ще предложи нов метод за изчисляване на такса "смет" до месеци

В общината умуват дали няма да е по-скъпо да се плаща таксата за битови отпадъци на база на реално изхвърления боклук

10:40 | 29.12.11 г.
<p>
	Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА</p>

Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

До средата на следващата година Столична община ще е готова с предложение за нова методика, по която да се изчислява таксата „смет“, съобщи в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

В началото на седмицата Столичният общински съвет (СОС) прие таксата за битовите отпадъци да не се променя и през следващата година. За жилищните имоти тя е в размер на 1,6 промила, а за нежилищните – 10 промила.

Кметът призна, че най-справедливият начин за изчисляването на таксата е на база на изхвърлените отпадъци. В момента обаче общината умува точно как да стане това, дали е възможно да се случи скоро и дали няма да натовари софиянци с по-високи такси.

Фандъкова каза, че е важно да се докаже на хората, че с промяната може да се постигне по-високо качество на почистването на столицата.

Тя припомни, че в новите договори за почистване на София, които бяха сключени преди повече от година, са заложени нови механизми за контрол. Изградена е GPS система, посредством която се следи каква работа са извършили сметоизвозващите коли.

„Плаща се за реално свършена работа“, категорична беше Йорданка Фандъкова.

Кметът на София каза още, че депото за боклук ще е готово през есента 2012 г. В момента текат процедурите за компостиращите инсталации.

За осъществяването на първата фаза на проекта за столичния завод за преработка на отпадъците общината е получила безвъзмездно около 100 млн. лева европейски пари, припомни Фандъкова. Над 75% от средствата, с които ще бъде построен целият завод, ще са безвъзмездни пари от Европейския съюз, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още