IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК няма да съди България заради забавянето на завода за боклук

До края на октомври в Брюксел ще бъде изпратено проектното предложение за втория етап от проекта за завода, съобщиха от екоминистерството

15:36 | 06.10.11 г.
ЕК няма да съди България заради забавянето на завода за боклук

Европейската комисия спря завеждането на съдебно дело по наказателната процедура за неправилно прилагане на европейското законодателство при управлението на отпадъците в София, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Решението на Брюксел е в резултат на постигнатия напредък в подготовката на втория етап на проекта за отпадъците на столицата, както и изпълнението на дейностите, включени в първата фаза, уточняват от ведомството.

При строителството на първия етап ще бъдат изградени депо за неопасни отпадъци, две инсталации за компостиране и ще се подобри съществуващото съоръжение за сепариране на боклука в Суходол.

Изграждането на съоръженията беше одобрено от Брюксел в средата на тази година. Близо месец след това Столична община подписа договор с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за съфинансиране на строителните работи.

Строителството на депото вече започна, а общината обяви и търга за двете компостиращи инсталации, припомнят от екоминистерството.

До края на октомври в Брюксел ще бъде изпратено проектното предложение за втория етап от проекта, съобщиха още от МОСВ. Втората фаза включва изграждането на завода за механично-биологично третиране.

Според анализа на Европейската инвестиционна банка най-добрият вариант е съоръжението да произвежда RDF гориво, като инсталацията ще струва около 200 млн. лв. 

Общата стойност на проекта на Столичната община е 360 млн. лв., която го прави най-големият проект, финансиран по оперативна програма „Околна среда“, посочват от екоминистерството.

Европейската комисия е прекратила и наказателната процедура срещу България във връзка с пропуски и непълноти в докладваните от България данни за емисиите на парникови газове.

Когато Брюксел стартира процедурата, беше отнета и акредитацията на страната за участие в международната търговия с парникови газове. Впоследствие екоминистерството отстрани грешките и непълнотите и Брюксел ни възстанови акредитацията в началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още