IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на метрото до "Левски-Г" е блокирано заради жалба

Жалбоподателят "Геострой" е класиран на второ място заради по-висока подадена цена

09:13 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Жалба в КЗК блокира обществената поръчка за строителството на участъка от третия метродиаметър в София от бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Левски-Г“, показва справка в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Вносител на жалбата е строителната компания „Геострой“, част от групата „Геотехмин“, която е класирана на второ място за изграждането на обособена позиция 1 от поръчката – за метростанцията на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с ул. "Станислав Доспевски" и прилежащия участък.

За изпълнител на отсечката от този метроучастък комисията за тръжната процедура е определила „Обединение ХСС – Монолит София“ с водещ партньор фирмата „Монолит“, която получава максимална оценка от 100 точки.

И „Монолит“, и „Геострой“ получават 52 точки за техническите параметри на офертата. Предимството на „Монолит“ е в предложената цена – 69,9 млн. лева без ДДС спрямо 88,2 млн. лева без ДДС на „Геострой“ (съответно 83,88 млн. лева и 105,82 млн. лева с ДДС).

Предложената от „Монолит“ цена е с повече от 20% под средната стойност на подадените оферти, става ясно от доклада на комисията, заради което компанията е давала обяснения. От тях става ясно, че по-ниската цена е заради това, че обединението разполага със собствен персонал в София и няма да калкулира разходи за мобилизиране и престой. Компанията има и строителна техника, базирана близо до обекта, планирала е и организация на изпълнение на работата на еднотипни работни цикли, което ще увеличи производителността, ще използва т.нар. милански способ за строителство, което спестява някои допълнителни дейности и разходи, както и ще приложи други технически решения, спестяващи пари.

След като КЗК се произнесе по жалбата, компанията „Геострой“, ако не е удовлетворена от резултата, може да обжалва и пред Върховния административен съд (ВСС). Това ще проточи времето до подписване на договор и започване на строителството поне с няколко месеца.

„Трейс Груп Холд“ е избран за изпълнител на втората обособена позиция от обществената поръчка за този участък от метрото - за метростанцията на ул. "Витиня" и ул. "Бесарабия" и прилежащия участък. При очаквана цена от 65 млн. лева без ДДС, или 78 млн. лева с ДДС, дружеството получава максимална оценка от 100 точки (44 точки за техническата част и 56 точки за цената) при предложени 75,08 млн. лева без ДДС (малко над 90 млн. лева с ДДС).

Третата обособена позиция - за последната метростанция в кв. „Левски Г“, е дадена за строителство на „Джи Пи Груп“ също с максимална оценка от 100 точки и предложена цена от 48,18 млн. лева без ДДС (малко над 57,8 млн. лева с ДДС).

За четвъртата обособена позиция – за системите за управление и контрол в метроучастъка, има само един кандидат, „Консорциум Сименс Мобилити“, в който участват компании от групата на „Сименс“. Дружеството е определено за изпълнител с комплексна оценка от 97,6 точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още