IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създават държавен ВиК холдинг с фонд 1 млрд. лева

До другата сряда трима министри ще се заемат и с вноса и износа на боклук

11:57 | 16.01.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството създаде ВиК холдинг, който да обедини всички водопреносни дружества в страната. Капиталът на структурата ще е 1 млрд. лева.

Припомняме, че на последното правителствено заседание в края на миналата година премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества в страната да бъдат обединени в едно. Поводът беше водната криза в Перник, а идеята е по-лесно да се контролира инфраструктурата, да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа. Днес премиерът отново подчерта, че проверките на ВЕЦ-овете са на първо място, а на второ – производството на ток.

"Всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода. На първо ни е питейната вода, на второ – производството на ток. Много е важно за енергетиката, водната енергия е най-изгодна, защото дава пиковата енергия, балансира ни системата, но не може да става за сметка на питейната вода", допълни министър-председателят, цитиран от bTV.

До другата сряда тримата министри ще се заемат и с вноса и износа на боклук. "Има брюкселски директиви, какъв мораториум можем да сложим, докато сме сигурни, че това, което е писано в документите, е това, което влиза в страната", каза още премиерът в началото на редовното правителствено заседание. 

"Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година от бюджета на МРРБ в предлагания проект на постановление. Българският ВиК холдинг ЕАД-София ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружество отрасъл ВиК и с дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура", посочи регионалният министър Петя Аврамова, цитирана от БНР.

Аврамова обясни, че целта на новия ВиК холдинг ще е да осигури устойчив модел за финансиране на системата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира: "От това, което се сблъсках в Перник, считам, че наистина това ще е начинът не само да структурираме по-добре управлението и да помогнем на Перник, но и за цялата ВиК структура в България да бъде оптимизирана като дейност".

Борисов поиска и до следващата сряда да бъде създадена формула, с която да се наложи временен мораториум за вноса и износа от страната на боклук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
Само 1 млрд. лв ?! Сложете 10, бе и после го продайте за 1 лв.. на Лупи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 5
BattleRoyal
преди 4 години
Има неща които не трябва да се оставят на частници - армия, водоснабдяване, енергетика... Първо народа строеше ВиК мрежите, язовирите и ел. централите, дойдоха едни наши хора - източиха каквото можаха, забатачиха инфраструктурата и сега отново ще им се плаща, за да стане държавно... Пак всички ще платим наново оправянето на инфраструктурата, за да я прилапа за без пари и да я източва поредния "приватизатор"... Демек пак ще си плащаме и ще седиме без ток и вода... и доста други неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Това е пълно 100% безумие, нямам думи просто. Поредния мастодонт е на път да се роди, които ще социализира всички разходи за ВиК ремонти без изобщо да отчита какво е състоянието на местната ВиК мрежа... Кризата във ВиК сектора се дължи на систематично подтискане цените на водата в много населени места с цел популизъм да се избегнат протести срещу престното управление на герб... Например София и Перник са едно най-сухите места я цялата страна и водата се докарва от стотици километри водопровод, който не е ремонтиран от 50- 60-те години на миналия век, а да не говорим за язовирните стени, които не са пипнати откакто са изградени... Цената на водата въс София трябва да е една от най-високите в страната, много по-висока от тази на места като Стара Загора и Добрич, но страхът от протестен вот срещу герб спира нормализиране на цената и в момента се получава абсурдната ситуация, при която населени места във София област, които само на няколко километра от водоизточника плащат по-високи цени от София без да имат нито пречиствателни станции, нито помпи в мрежата си... Реално цената на водата в София и Перник трябва да е в интервала 6-8 лева на кубик за да има пари за поддържане на огромната мрежа дълга стотици километри за доставка на вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
Shadow1
преди 4 години
Аз бих подходил към приватизация на сектора, а не към окрупняване. Не виждам как окрупняването ще помогне в случая. Може ли примиерът да напише данните, които са в подкрепа на идеята му ? Като се окрупни дружеството, ще му сложат едни началници в София, които само ще си прехвърлят папки в офиса там и се очаква да вземат адекватни решения за обекти из цялата страна, които никога не са виждали и няма и да отидат да видят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още