IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ "Варна" – без надежден бизнес модел за инвестиция

Инвестиция в централата не е оправдана, тъй като централата би произвеждала електроенергия на неконкурентна цена, сочи анализ на ЧЕЗ и БЕХ

12:01 | 02.11.14 г. 3
<p>
	Снимка: ЧЕЗ</p>

Снимка: ЧЕЗ

В настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар не е възможно да се структурира надежден бизнес проект за ТЕЦ „Варна“, който да обезпечи евентуална инвестиция в централата, е показал финансов модел, разработен от ЧЕЗ АД и БЕХ ЕАД. Това съобщиха днес от ЧЕЗ, които са собственик на централата.

На 31 октомври е приключила работата на работната група между двете компании за търсене на решение за бъдещата експлоатация на ТЕЦ „Варна“.

Разработеният финансов модел е показал, че при настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана, тъй като ТЕЦ „Варна“ би произвеждала електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона.

Обсъжданията са били насочени към намиране на решение за възможността за бъдеща експлоатация на централата при напълно пазарни и търговски условия. Извършеният анализ е предвиждал работа на централата на свободен пазар. Основният вариант, разгледан от двете компании, е намиране на подходяща форма за реализация на екологизация и последваща експлоатация на три блока на ТЕЦ „Варна“ (4-ти, 5-ти и 6-ти). В проекта се допуска и участие на други партньори.

„Ще продължим да търсим други възможности като например продажба на централата или отдаване под наем. Готови сме да обсъдим всякакви работещи варианти. При всички случаи след 01.01.2015 г. съгласно комплексното разрешително ще се наложи временно да спрем централата, тъй като тя не може да продължи да работи, без да е извършена екологизация“, заяви Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна“, цитиран от пресцентъра на ЧЕЗ.

От „ЧЕЗ България“ през пролетта изчислиха, че модернизацията на ТЕЦ "Варна" ще струва 120 млн. евро и са готови да вложат собствени средства, но поискаха гаранции от държавата за инвестицията. Като мотив от дружеството посочиха, че досега не е правена голяма инвестиция в енергетиката, без тя да е обвързана с ангажимент на държавата.

"ЧЕЗ България" придоби ТЕЦ "Варна" през 2006 г. През годините компанията е анализирала различни варианти, сред които преминаване на алтернативно гориво (газ) или друг тип въглища. В момента централата работи с въглища внос от Украйна.

ТЕЦ "Варна" е един от елементите в енергийната система, доставяйки т.нар. „студен резерв“ в региона. През 2013 година компанията приключи със загуба в размер на 67,6 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
А с въглищата от Украйна свърши. В Донбас се вихри война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
"От ЧЕЗ България през пролетта изчислиха, че модернизацията на ТЕЦ "Варна" ще струва 120 млн. евро и са готови да вложат собствени средства, но поискаха гаранции от държавата за инвестицията. Като мотив от дружеството посочиха, че досега не е правена голяма инвестиция в енергетиката, без тя да е обвързана с ангажимент на държавата."С държавна гаранция и високи изкупни цени и баба знае. Стигат ни обаче Мариците и ВЕИтата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Ето прекрасна площадка за "Газпром" да си реализират идеята за газова централа.Само да попитам какво става с поетите ангажименти от ЧЕЗ в приватизационния договор и след като не са изпълнени част от тях ще изгубят ли собствеността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още