IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токът може да поскъпне с 33% до 2015 г., прогнозират от стопанската камара

Според Божидар Данев има вероятност до 2020 г. цените на електроенергията да достигнат двойни нива

15:38 | 06.07.12 г.
Токът може да поскъпне с 33% до 2015 г., прогнозират от стопанската камара

До 2015 г. очакваме електроенергията в страната да поскъпне с 33%, съобщи на извънредна пресконференция днес Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара (БСК).

Според него е възможно до 2020 г. цените на тока да достигнат двойно увеличение в сравнение с днешните нива. 

Данев посочи, че юлското поскъпване с 16% за промишлеността ще засегне най-сериозно металургичната и химическата индустрия. Сега пред българските производители стои дилемата дали да повишат цените си или да фалират, посочи още той.

В тази връзка Данев обрисува мрачна картина за бъдещето на икономиката у нас, като обясни, че се очаква сериозен спад на производството във всички сфери, съкращаване на работните места, отказ от инвестиции и влошаване на търговския баланс.

Известно е, че металургията е един от спонсорите на търговския износ, припомни експертът.

Нееднократно изразяваната от камарата позиция е да се създаде адекватна нормативна уредба, която да насърчава инвестициите в енергийна ефективност, така че промишлените предприятия да се изравнят по енегоемкост с колегите си от страните в ЕС.

В тази връзка Данев припомни, че разходите за енергия на индустрията ни са с 15% по-високи от тези в останалите европейски държави.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още