IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Топлофикация – София" страдала от грешното ценообразуване през годините

80% от събираните от клиентите средства отиват за фактурите за природен газ, обясни директорът на топлофикационното дружество

13:19 | 15.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
"Топлофикация – София" страдала от грешното ценообразуване през годините

Цената на парното е била под себестойността й в годините, когато са натрупани основните задължения на „Топлофикация – София”, обясни в ефира на Дарик радио изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

„Цената на природния газ през 2000 година е била 202 лева за хиляда куб. метра, а сега е 650 лева. Цената на парното обаче не се е повишила три пъти”, категоричен беше той.

Според него сред проблемите на дружеството е и системата на разплащане – сметките за „Булгаргаз” се плащат авансово, а клиентите заплащат фактурите си след два месеца.

Задълженията на „Топлофикация – София” към „Булгаргаз” в момента са 150 млн. лева. След няколко цесии част от дълговете са прехвърлени към компанията – майка на газоразпределителното дружество  - Българския енергиен холдинг (БЕХ). Така дълговете на „Топлофикация – София” към БЕХ вече са в размер на 428 млн. лева.

В момента 80% от събираните от клиентите суми покриват фактурите за природен газ, а с останалите 20% трябва да се покриват разходите за инвестиции, за покриване на задълженията и за издръжка на дружеството.

„Няма ресурс за модернизация на системата”, посочи Цветанов, но допълни, че ръководството прави всичко възможно, за да има инвестиции. Част от проектите са получили безвъзмездно финансиране на част от разходите по Фонд „Козлодуй”.

В следващите три години дружеството ще се стреми да ремонтира по 37 – 40 километра тръби годишно.

По отношение на идеята на Столичната община за смяна на мениджмънта на „Топлофикация – София” Цветанов коментира, че „когато държавата определя цените на услугата на входа и на изхода, който и да е мениджмънт не може да направи нещо по-различно”. Той визира определяните от енергийния регулатор цени на природния газ и на парното.

В последните три години дружеството е на печалба, като се изключат старите задължения. Повишава се и събираемостта на сметките. „74% от клиентите са абсолютно коректни. 7,2-7,3% имат задължения в размер на 119 млн. лева, които вече са несъбраеми”, обясни още директорът на топлофикационното дружество.

Той уточни, че събираемостта започва да намалява от 2002 година, в годините, когато начело беше Валентин Димитров, добил популярност с прякора Вальо Топлото.

Стоян Цветанов беше категоричен, че няма да обжалва одобрените от ДКЕВР нови общи условия за работа на дружеството. Припомняме, че „Топлофикация – София” изтегли в последния момент своите предложения, но въпреки това регулаторът ги одобри. Мотивът за оттеглянето са новите наредби в областта на енергетиката, които са влезли в сила в последните месеци.

За идеята за отпадането на топлинните счетоводители, Цветанов коментира, че по-добрия вариант за потребителите е възможността за свободна промяна на счетоводителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
qwe
преди 10 години
Aми да, грешно им е ценообразуването. Насъскват хората едни срещу други, докато ТЕ отопляват тротоарите и полето на Обеля и се чудят как без да влагат нито лев да си избият загубите. Виж тук - https://vimeo.com/37252118 . Да си вземат парите от общината за снегопочистване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още