IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР одобри изтеглените от "Топлофикация – София" нови общи правила

В сметките за парно ще бъде посочвано и потреблението за същия отчетен период година по-рано

11:05 | 04.02.14 г.
ДКЕВР одобри изтеглените от "Топлофикация – София" нови общи правила

Нов епизод от сагата за "Топлофикация - София" - на закрито заседание в понеделник (3 февруари) Държавната комисия по енергийно и водно регулиране одобри нови правила за дейността на дружеството. Припомняме, че преди седмици стана ясно, че Столичният общински съвет изтегли предложението за новите общи условия с мотива, че тепърва предстоят промени в Закона за енергетиката и това ще наложи нови промени в общите условия.

По време на дискусиите по казуса обаче част от гражданите са изразили становище, че тези промени са „компетентни и прецизни и няма основание те да бъдат неприемани или приемани с изменение“, става ясно от съобщение на сайта на енергийния регулатор.

Според новите условия клиентите на „Топлофикация – София“ ще заплащат сметките си в 30-дневен срок от публикуването им на сайта на продавача, а възраженията за начислена сума ще могат да бъдат подавани в 45-дневен срок след изтичане на отчетния период.

Във фактурите ще трябва да бъдат вписвани показанията на общия топломер, доставената топлинна енергия за общия топломер, както и работните дни на абонатната станция. Във фактурата ще бъдат вписвани още и общият отопляем обем на сградата по проект, както и количеството топлинна енергия за общите части и сградната инсталация.

Абонатите получават, разбира се, и какви са количествата топлинна енергия за имота им, включително и за сградната инсталация, както и данни за потребената енергия за същия месец на миналата година.

„Топлофикация – София“ ще дължи неустойка на своите клиенти, когато не ги уведоми (писмено или чрез медиите) за планирани ремонти, предвиждат още промените.

Новите условия предвиждат още, че клиентите на „Топлофикация – София“, в сграда, която е въведена система за дялово разпределение, нямат право да откачват радиаторите от системата. Дори и спрели топлоподаването (чрез вентилите на радиаторите), те остават клиенти на топлофикационното дружество.

Отказът от топлофикация може да стане само с решение на Общото събрание на сградите с етажна собственост. За да бъде валидно това решение за прекратяване на топлоподаването, трябва да са гласували собствениците, притежаващи над 2/3 от собствеността на имота. В тези случаи „Топлофикация – София“ е длъжна в 15-дневен срок да се съобрази с решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още