IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Държавата не може да помага повече на "Топлофикация - София"

Бъдещето на АЕЦ "Белене" ще зависи от анализа за необходимостта от нова централа, коментира енергийният министър

15:55 | 14.02.14 г. 1
Стойнев: Държавата не може да помага повече на "Топлофикация - София"

"Топлофикация - София" трябва да започне да връща дълговете си, трябва да има и конкретни действия, коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата си с Френско българската търговска камара.

Той отхвърли и обвиненията на общинските съветници от ГЕРБ, че държавата не помага на топлофикационното дружество. „Как още да им помогнем – като им даваме на още по-ниска цена природния газ или изцяло да се субсидира от държавата?“, попита министърът, цитиран от агенция „Фокус“.

Стойнев препоръча по-ясни действия от страна на принципала на дружеството – Столичната община, и приветства идеята за промяна в мениджмънта на „Топлофикация – София“.

Що се отнася до проекта за АЕЦ „Белене“ в момента се извършва анализ относно икономическата целесъобразност от изграждането на централата. „Преди всичко е важно да се намери стратегически инвеститор и изцяло по нов начин да се структурира проектът, тъй като в момента всичко е спряно“, заяви Стойнев.

Той посочи, че има „много съвкупности от фактори, които трябва да бъдат подредени, внимателно анализирани и едва тогава ще може да се вземе крайно решение“. 

След срещата си с френския бизнес енергийният министър посочи, че намаление на цената на тока през последните месеци е имало не само за битовите потребители, но и за бизнеса. Решението за увеличение на цената на тока, каквото електроразпределителните дружества се канят да поискат, е в ръцете на независимата Държавна комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), допълни Стойнев. Според него обаче едва ли може да се очаква увеличение на цената от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Преди време някъде бях чел, че на централно парно в страната са 17%. Ама домакинства ли, брой хора ли - вече не помня. Може да се каже, че останалата част от населението на страната издържа този процент, голяма част от който, подобно на *** с тока и водата, изобщо не иска да плаща . Скъпо им било. А на нас дали ни е евтино? Местиха я тази топлофикация - държавна, общинска и какво ли не. Ама да съберат парите от белите ***-длъжници - йок. Пак държавата сега да им помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още