IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бизнес настоява да бъде изваден от обхвата на Наредба Н–18

Местим дейноста си в съседни държави заради касовите апарати, предупреди Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти

16:39 | 18.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дейността на туроператорите и туристическите агенти да отпадне от обхвата на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, защото при разписването ѝ не са отчетени спецификите на сектора и тя практически не е приложима. Това коментира Байко Байков, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, цитиран от БТА.

“Предметът на наредбата е софтуер за управление на продажби, целта ѝ е да се изсветлят плащанията, а говорим за продажби, каза той и предложи наредбата да се концентрира върху плащанията.

От туристическия бизнес са категорични, че за фирмите е непосилно да приложат от 1 октомври разпоредбите на Наредба Н–18, защото разходите могат да достигнат до четирицифрени суми и прогнозираха фалити на компании или изнасяне на определени дейности в чужбина, разрастване на сивия сектор, както и поскъпване на туристическата услуга.

Някои от компаниите дори заявяват, че се връщат към счетоводство в тетрадки и ползване на екселски таблици.

Факт е, че някои от туроператори са преместили дейности в съседни държави или в страни от Западна Европа.
Влязла в сила в края на миналата година наредба изисква регистрация и отчитане на продажбите в търговските обекти да става чрез фискални устройства под контрола на един единствен софтуер.

Туроператорите и турагентите се опасяват и от изтичане на чувствителна за тях търговска информация, особено след последния случай в НАП. Наредбата изисква да се предоставя достъп на НАП до резервационните системи на фирмите.

Проучване на бизнеса сред членове на Асоциацията показва, че всяка трета агенция използва различна система за продажби, а понякога една фирма използва и по няколко според услугата, която се резервира. Често пъти това са чуждестранни системи и като чужда собственост, а разработчиците нямат интерес да хармонизират софтуерите им с местните регулации. Използват се и системи, програмирани специално за нуждите на фирмите, които не позволяват доразработки.

От бизнеса посочват, че до момента все още няма нито една заявена за одобрение от НАП резервационна система в туризма, поради неясноти и противоречиви дефиниции в наредбата.

Байко Баев прогнозира, че ще се стигне до парадокса български туристи да резервират туристическа услуга в страната през чужд туроператор и да я ползват в България, като заобикалят българските туроператори, които няма да са конкурентоспособни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Rattrack
преди 4 години
До горния..Какво преференциално ДДС бълнуваш? Тур операторският бизнес в целия ЕС се облага с 20% от брутния марж за пътуванията в ЕС.Преференциалното ДДС си го измислиха политиците-хотелиери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
DarkStar
преди 4 години
малко нагли станаха вече... не стига, че имат преференциално ДДС, не отчитат всички обороти, качеството е на "ниво", ами и заплашват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още