IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгове за две отсечки от пътя Видин-Ботевград тръгват тази година

Също през 2018 г. ще започне и предпроектно проучвание за тунел под „Петрохан“

17:01 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще стартира обществените поръчки за строителството на два участъка от пътя Видин – Ботевград през тази година. Това е съобщил председателят на Управителния съвет на Агенцията инж. Дончо Атанасов на среща с областния управител на Видин Албена Георгиева с кметове на населени места от региона.

Това са отсечките от Видин до Ружинци с дължина 52 км и от Мездра до Ботевград с дължина 33 км. Според плановете строителството ще може да започне след година с пари от бюджета. 

Подобни срещи ще се провеждат всеки месец, посочват от пресслужбата на институцията.

Пътят Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на Пътната агенция и Министерството на регионалното развитие и благоустройството до 2022 г. В съобщението на институцията се казва, че цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост II ще осигури бърза и удобна връзка с автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”.

Общата дължина на пътя е 167 км.

Изграждането на двата участъка ще се финансира със средства от републиканския бюджет.

След приключването на тръжните процедури и подписването на договорите за строителство и надзор ще започнат строителните работи. Предвижда се това да бъде в началото на 2019 г.

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, посочват още от Агенцията.

Отсечката Видин - Ружинци ще бъде по нов терен и ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока и аварийна лента. Началото ѝ се предвижда да бъде при четирилентовия обходен път при Дунав мост II.

Новото трасе ще се отделя от път І-1 на около 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин - Връшка чука. Пътят ще преминава източно от Новоселци и Слана Бара, а след това между Дунавци, Търняне и Синаговци. Оттам пътят ще продължава към Димово и ще се насочва на изток от Ивановци, като ще пресича път ІІІ-141 между гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава между с. Вълчек и съществуващата ж. п. линия Видин - София.

Трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда гр. Димово от запад и отново ще пресича път І-1. Продължавайки към с. Ружинци, новият път ще минава на юг от първокласния път между селата Медовница и Орешец. След това отново ще пресича път І-1 и изнасяйки се на север от І-1, ще завършва преди с. Ружинци при км 58+128.

В участъка Видин - Ружинци ще има 7 пътни възли, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона.

Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене.

Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построянето на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.

По направлението Видин - Ботевград досега със средства от ЕС са изградени обходните пътища на Враца и Монтана, с което трафикът бе изведен извън населените места, припомнят от институцията.

Също през тази година ще стартира и предпроектно проучвание за тунел под „Петрохан“, който ще осигури бързо предвижване между София, Монтана и Видин. През тази година ще се ремонтират 43 км от пътя през прохода „Петрохан“, които са на територията на Софийска област. Рехабилитацията на участъка, финансирана от оперативната програма „Региони в растеж“, ще завърши през есента.

Дончо Атанасов е съобщил още, че през тази година ще бъдат ремонтирани около 45 км третокласни пътища във Видинска област. Ще бъде укрепено и свлачището при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука, а при възможност ще започне и превантивен ремонт на отсечката. Ще се ремонтира и направлението Видин – Лом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още