Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговските вериги ще бъдат глобявани при отказ да продават български храни

За нарушителите се предвижда имуществена санкция от 15 хил. до 25 хил. лв.

Търговските вериги ще бъдат глобявани при отказ да продават български храни

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Парламентът въведе санкции за търговските вериги при отказ да продават български храни и даде право на правителството да въвежда временни мерки за защита на българското производство, предава БНР.

За нарушители се предвижда имуществена санкция в размер от 15 - 25 хиляди лева, а при повторно нарушение - от 30 до 50 хиляди лева.

Глобите касаят вериги от магазини с 10 или повече обекта на територията на цялата страна.

Още по темата
По-рано представители на осем от големите търговски вериги у нас заявиха, че постановлението, с което търговските вериги се задължават да продават хранителни продукти на местни производители, на практика е неработещо, води до преразпределяне на пазара в полза на определени производители и не защитава интереса на дребните фермери.

В съобщението се допълва, че представители на този бизнес не са имали възможност да предложат свои мерки за подкрепа на българските производители. Те допускат, че земеделският министър Десислава Танева е подвела своите колеги в правителството относно конкретното съдържание на постановлението, като например за 90% монопол за млечните продукти.

Търговските обекти, които са част от вериги от магазини, са длъжни да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си. Местата за продажба трябва  да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да се разбира, че предлаганите продукти са регионално производство. Това постановление прие Министерският съвет вчера по предложение на министъра на земеделието.

"С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители, за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя", посочва се в изявлението на осемте големи търговски вериги.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Любомир Дацов: В държавния бюджет има буфери за около 4 млрд. лв