IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Университети ще могат да обучават студенти съвместно

Висшите учебни заведения с оценка от акредитация от 8 до 10 ще имат право да обучават докторанти в изпълнение на научни проекти

17:26 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Университетите ще получат възможност да обучават студенти съвместно. Това предвиждат предложения за промени в Закона за висшето образование, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Становища могат да се изпращат до 11 август.

Българските висши училища могат да сключват помежду си споразумения за извършване на съвместно обучение на студенти по специалности от нерегулирани професии от професионални направления, за които всяко висше училище – партньор по споразумението, има акредитация, съответстваща на частта на обучението, която то ще извършва, записано е в законопроекта.

Целта е повишаване на качеството на образование чрез насърчаване на сътрудничеството между университетите, посочват вносителите – Министерството на образованието и науката.

Студентите се приемат в рамките на утвърдения с решение на Министерския съвет прием за професионалното направление на координиращото висше училище. Учебната документация е изготвена, съгласувана и утвърдена от партниращите си висши училища, предоставя се възможност за издаване и на съвместни дипломи.

Условията на прием, периодите на обучение в различните училища, разпределението на средствата за издръжка на обучението, издаването на дипломите и други въпроси около обучението се уточняват в споразумението.

Споразуменията между университетите ще се одобряват от министъра на образованието.

Координиращото висше училище трябва да има акредитация за професионалното направление на специалността, по която се извършва съвместното обучение, а останалите 4 партньора участват за обучение по дисциплини от специалности в акредитирани при тях професионални направления и/или специалности от регулираните професии, предвиждат още промените.

Не по-малко от половината от целия курс на обучение трябва да включва дисциплини, свързани с професионалното направление, в което е открита специалността.

Първата година от обучението се провежда от координиращото висше училище. Периодите на обучение от висшите училища партньори, следва да бъдат кратни на и не по-малки от половин учебна година.

Висшите училища, получили при програмна акредитация оценка от 8 до 10, ще имат право и да извършват обучение на докторанти в изпълнение на научноизследователски проект с финансиране за не по-малко от три години при условия, определени в правилниците за дейността им и съответния научноизследователски проект, и с договор между висшето училище или научната организация, ръководителя на проекта и докторанта, предвиждат още поправките.

Докторантите ще се приемат в редовна форма на обучение извън утвърдения брой, като средствата за финансиране на обучението им, в това число и за стипендии и/или възнаграждения, се осигуряват от научноизследователския проект, в рамките на който се обучават.

Обучението им ще се прекратява при прекратяване на научноизследователски проект, по който то се провежда, като последиците за страните се уреждат в договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още