IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорлик: Ако България забрани изцяло проучванията за шистов газ, Chevron напуска

Chevron „прави много разработки и се случват и грешки", коментира американският посланик

11:05 | 18.01.12 г. 34
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джеймс Уорлик,<em> посланик на САЩ в България </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България        Снимка: БТА

Chevron са тук да правят проучвания за шистов газ, а не за природен газ. Това заяви американският посланик Джеймс Уорлик в сутрешното предаване на „Нова телевизия“ в отговор на въпроса дали компанията ще проучва в България, след като днес Народното събрание ще гласува временен мораториум върху тези сондажи.

Американският посланик отново обясни, че намеренията на американската компания са били единствено да направят проучвания за наличието на шистов газ в България до 2012 г.

„Но ако България окончателно забрани проучванията за шистов газ, то Chevron няма друг избор, освен да си тръгне от страната“, каза Уорлик. Той веднага допълни, че според него по-добрият вариант е да се въведат строги регулации при проучванията, както „например стои въпросът с ядрената енергетика“. По думите му, „България е лидер в ядрената енергетика и отговорните компании от сектора действат по отговорен начин, така че би могло нещо подобно да се случи и в областта на шистовия газ“.

„Ще имаме грижа за природата на България, която е „едно безценно бижу“. Chevron и други компании са проучвали хиляди находища в САЩ по отговорен начин.“

Така американският посланик отговори на коментара на водещия, че при шистовия газ проблемът е не толкова в регулациите, а в самия метод на проучване.

При този метод в земята се вкарват под налягане големи количества опасни химикали, които могат да отровят почвата и водата в дадения регион, в случая „златна Добруджа“, откъдето се храни България, припомни водещият. Тази позиция е защитена и от еколозите, които са против този начин на подземни сондажи. 

Джеймс Уорлик не отговори дали сегашният метод за проучване на шистов газ предстои „да бъде развит някога или да бъде заменен с друг, по-безопасен“.

Уорлик не отговори пряко и на въпроса вярно ли е, че в САЩ вече не се разработват находища във вододайни зони. Той посочи само, че „наистина в миналото е имало грешки“, но че „в резултат на добива на шистов газ цената на газа в САЩ като цяло е намалена“.

„Защо да вярваме на компания, която е нанесла големи щети на околната среда на Еквадор за десетилетия напред и е платила милиарди долари обезщетения“, попита водещият.

Посланикът не отрече, само посочи, че Chevron „прави много разработки и се случват и грешки“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
така ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
................In an official statement after meeting with the Bulgarian government to petition for shalegas exploration rights, Chevron estimated that it could extract up to 8 Tcf of shale gas in thecountry Bulgarias Energy and Economy ministry estimates that industrial production ofshale gas could commence within 5 to 10 years.Full Report About Romania & Bulgaria Prospective Shale gas areas in the Carpathian-Balkanian Basinhttps://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B2eizbsQcxODMDZlYTY5ZDItMWJhMC00YTlhLTk3MGMtN2E3YWJiZThjYWM0&hl=en_US Много интересни неща излизат за стратегийте на тая ми ти велика страна.КЕлате в групите във Феисбук:"Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ"И българо-румънската, в която светнахме румънците за опасността от шистовия газ (те за пръв път от нас чуха думите "шистов газ" и "хидравличен удар". Техните уравляващи са дали концесиите и са успели да скрият това.)Nu vrem exploatarea gazului de
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
То не било само за една частна фирма, играта е много се оказа много по-*** - то било политика (като Монсанто).U.S. Department of Energy Washington, DCWorld Shale Gas Resources:An Initial Assessment of 14 Regions Outside the United StatesFull Report About Romania & Bulgaria Prospective Shale gas areas in the Carpathian-Balkanian BasinThe shale gas potential of the Carpathian Balkanian Basin was first realized in 2008,when Direct Petroleum Exploration drilled through a gas-bearing shale formation while targeting the Alexandrovo sandstone interval. Several firms have since begun exploring the shale gas potential in Bulgaria, including Park Place Energy Group, Integrity Towers and U.S. super major ChevronIn July 2010, Chevron reported that it secured three shale gas exploration blocks in theRomanian portion of the Carpathian-Balkanian Basin, totaling 675,000 acres. The company has not provided a timeline for exploration.................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
При положение , че знаят че стават грешки , защо не са проучили районите в които сондират. Грешката в Румъния е ясна на всеки българин от Североизточна България - планината Вранча е опасна от тледна точка на земетресения , а те са тръгнали да сондират там !!! *** ли са тия или просто на тях не им пука , за ГРЕШКИТЕ им..и това било отговорно поведение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
wenci
преди 12 години
Браво на нашите, така се действа срещу наглеците като Уорнинг. То не бе натиск и т.н.Предизвиква се масов протест и се взема решение и така сме 'чисти' и няма да им се поддаване....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
sel4o
преди 12 години
ако имахме безводни пустини в България - нека си копат и тровят пясъка, но след като цялата ни земя е плодородна - да си ходят в техните пустини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
tonitov
преди 12 години
Кой и кога е мислил за България -преди при тоталитаризма когато думата екология липсваше от речника ни или сега. Да ама не са нашите на власт, ако бяха БСП щяхте даже да стоварвате съоръженията на Шеврон, както от демонстрацията против НАТО ви напъхаха направо в НАТО и се гордеете, че сте инициатори. Ваши били заслугите нагъл по-нагъл комунист и не я споменавайте България.Забравихте ли валутния план, за всяко предприятие, Глави на директори хвърчаха. Беше забранено да се говори за екология, а единствено за хищническа експлоатация на порутените и мърляви пародии на заводчета.На кой му пукаше за отровните пушеци или за шарените реки.Тогава я нямаше България, а само БКП и КПСС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
lyben
преди 12 години
Време е този Уорлик да си ходи у Америката.На всяка манджа мерудия,все коментира неща за които няма и понятие,ходи по нощните барове,чалготеки с манекенки и *** и псува България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
трудно бих повярвал че Шеврон ще си тръгнат, но ако все пак го направят нека не забравят да вземат и Уоролик на тръгване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
qnkeca
преди 12 години
Остави Уорлик - безгласна буква е!Иначе нямаше да го пратят "на край света" (според тях).На мен ми е по-интересно нашите какво ще направят.Имам чувството че направиха този безсрочен меморандум, за да ни затворят устите, през това време Шеврон ще излезе с теорията че са променили начина на добиване и вече е идеален.Току виж след месец почват добиви без шумотевица и без никой да разбере, щото някой си е взел тлъста комисионна а майната и на Добруджа(Житницата b.w.) и на Българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още