IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка концесия със срок над 50 години ще бъде одобрявана от парламента

Томислав Дончев очаква скоро да бъде приет новият Закон за концесиите

12:06 | 30.05.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Всяка концесия със срок над 50 години ще трябва да бъде одобрена от парламента. Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев по повод предложения от правителството проект на нов Закон за концесиите. 

Отношенията между държавата и бизнеса ще бъдат регулирани на нова основа с новия Закон за обществените поръчки (ЗОП) и проекта на Закона за концесиите, който обединява стария закон и несработилия Закон за публично-частното партньорство. Проектът отваря нови възможности, защото много намерения на бизнеса досега са останали нереализирани поради несъществуваща законова основа, каза Дончев. 

Той коментира една от промените в законодателството - отпадането на ограничението концесионни договори да се сключват за срок от най-много 35 години. И даде следния пример – ако Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви концесия за строителство, инвеститор да изгради за собствена сметка мост или тунел, като ще събира такси за преминаване, конкурентите ще предлагат различни срокове за стопанисването на съоръжението. Този, който предложи най-кратък срок, ще спечели.

Според проекта Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол ще контролира изпълнението на концесионни договори, допълни Дончев.

Той очаква до началото на лятната ваканция на депутатите законопроектът да бъде приет.

Томислав Дончев заяви, че досега не е получавал предложение да се кандидатира за президент. „Не съм си мечтал за подобна роля“, заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
тоест предлагаш всичките ни богатства да ги даден на Бойко, зада е като в *** Русия ? бухахахахаха, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Какво можем да очакваме от едни компрадорски власти? Ще дават на концесия богатствата на България срещу смешните 1-2%. Точно така бяха изработили и Русия по времето на Елцин. Но след време Путин седна на масата за преговори с концесионерите и предоговори повечето, като вдигна няколко пъти концесионния процент. Няма как да очакваме такова нещо от нашите слуги на чужди интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още