IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за прехвърляне на задлъжнели фирми мина в НС на първо четене

Парламентът одобри единодушно предложенията на БСП за промени в Търговския закон

17:02 | 22.11.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да не се допуска прехвърляне на дялове на дружество на трети лица при започнало ревизионно производство по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Това предвиждат промените в Търговския закон с вносител БСП, приети единодушно от депутатите на първо четене, предава БТА.

Според вносителя все още е възможно недобросъвестен работодател да прехвърли своите дялове или фирма на трето лице, което е неплатежоспособно, и по този начин да ощети както кредиторите, така и работниците и служителите.

Цели се прекратяване на порочната практика фирми със задължения, предимно към Националната агенция за приходите (НАП), и с неизплатени заплати, да се прехвърлят на малоимотни или социално слаби граждани, от които кредиторите не могат да съберат вземанията, посочва се в мотивите.

Промените дават възможност и работниците да започват сами процедура по несъстоятелност, което ще им гарантира, че ще получат заплатите си при евентуален фалит на работодателя. Това става, ако една трета от наетите по трудов договор лица подадат искане до съда за откриване на процедура по несъстоятелност в случай, че повече от два месеца не са си получавали възнагражденията.

От левицата изразяват притеснение, че все още е "запушен" достъпът до Фонда за гарантиране на вземането на този тип задължения, защото по закон трябва да започне процедура по несъстоятелност, която по различни причини не стартира навреме. Затова на първо гласуване бе решено вземанията на работниците до откриването на процедурата по несъстоятелност да бъдат на първо място в списъка на кредиторите на дружеството.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още