IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягат COVID мерките в София от 14 октомври

Ръководствата на училищата ще трябва да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение при увеличение на заболеваемостта

17:45 | 12.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Столичната регионална здравна инспекция издаде заповед за затягане на противоепидемичните мерки в София от 14 октомври заради повишената заболеваемост от COVID-19.

Съгласно заповедта ръководствата на училищата ще трябва да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение, ако се наблюдава увеличение на заболеваемостта.

В същото време обаче се преустановяват груповите присъствени извънкласни дейности и занимания, както и занятията в езикови и образователни центрове, занимални и места за личностно развитие. Спират се и посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

Преустановя се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрасти на закрито и открито ще се провеждат без публика. 

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти) могат да се провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на дистанция от 1,5 м и задължително носене на маски. В музеите и галериите ще се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., маските също ще са задължителни.

Спира се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти. Освен това се забранява провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито (празненства, събори, фестивали и др.).

Непълнолетните ще могат да посещават търговски центрове, включително моловете, но само с придружител.

Що се отнася до посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина, в тях ще се допускат посетители само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1,5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала.

Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване също на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и носене на защитна маска за лице от персонала. Същото важи и за посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси - само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се спира, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

Всички работодатели трябва да организират работния процес на служителите в дистанционна форма, където това е възможно. Ако не е, на съответното работно място трябва да се провеждат засилени противоепидемични мерки, включително филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена и недопускане на служители или външни лица със симптоми на остри заразни заболявания.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град.

Цялата заповед може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
оправдават се едни пари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Безумията продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още