IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса освобождава 28 млн. лева от оперативния си резерв

Средствата с ще бъдат изплатени на аптеките за втората половина на август и целия септември

11:15 | 16.10.14 г.
Здравната каса освобождава 28 млн. лева от оперативния си резерв

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще освободи от оперативния си резерв 28 млн. лева, за да плати за лекарства за домашно лечение. Това е решил Надзорният съвет на институцията на последното си заседания.

Средствата с ще бъдат изплатени на аптеките за втората половина на август и целия септември. С останалите 28 млн. лева от оперативния резерв ще се плати на аптеките за следващите месец и половина.

Парите от резерва обаче няма да стигнат, за да се плати домашното лечение на пациентите до края на годината, ако бюджетът на институцията не бъде актуализиран отново, каза председателят на надзора Кирил Ананиев, цитиран от БНР.

За да не се стигне до забавяне на някои плащания, новата актуализация на бюджета на Здравната каса трябва да се направи до средата на ноември, добави Ананиев.

Очаква се трансфер от Министерството на здравеопазването към Здравната каса в размер на 9 млн. лева, които също ще бъдат разплатени на аптеките за лекарства за домашно лечение.

Преди няколко месеца пациентски организации алармираха за опасност от липса на пари за домашно лечение, тъй като в предвидената актуализация на бюджета на НЗОК от 225 милиона лева не са заделени пари за това.

Разчетите бяха - 200 милиона лева за болнична помощ, 25 милиона лева - за онколекарства, докато недостигът за лекарства за домашно лечение е 96 млн. лв. Правителството обаче предложи увеличение с 225 млн., а не с 328 милиона, както поиска Надзорният съвет на НЗОК.

Сега на дневен ред е искане за втора актуализация на бюджета на здравния фонд. По изчисления на Българския лекарски съюз новата ревизия трябва да бъде със 117 милиона лева, което ще гарантира заплащане на здравните дейности до края на годината. Обсъжданото предложение за актуализация обаче е за 100 милиона лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още