IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Готов е единният стандарт за финансово управление на болниците

Единният стандарт и новият здравноосигурителен модел ще са финансовата конституция за лечебните заведения, каза пред депутати Кирил Ананиев

11:15 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравният министър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание единния стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението му.

Според него основната цел на стандарта е стабилизиране на финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки, отчитане на дейността и други.

По думите му този стандарт и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват финансовата конституция за лечебните заведения.

Кирил Ананиев изрази убеждението си, че документът ще се ползва дори и от частните болници.

В понеделник здравният министър ще се срещне с кмета на Перник, за да обсъдят състоянието на лечебните заведения в града. Той посочи, че е изготвен и оздравителен план.

Така той отговори на въпрос по време на парламентарния контрол, свързан със състоянието на Специализираната болница за белодробни болести (СБББ) в Перник, предаде БТА.

“По предварителни данни общите задължения на белодробната болница са 483 хил. лева, като от тях 241 хил. лева са просрочени", коментира Кирил Ананиев.

"До момента от болницата в Министерството на здравеопазването са постъпили искания за капиталови субсидии в размер на 761 хил. лева за медицинска апаратура и пречиствателна станция за отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел", допълни той.

С единния стандарт за управлението на болниците можете да се запознаете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още