IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство очаква да „излязат“ и други нарушения в болница „Лозенец“

Бъдещи проверки на новия ръководен състав ще дадат информация какво се е случвало в правителствена болница, каза зам.-министърът на здравеопазването

11:16 | 04.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато новият ръководен състав на болницата влезе в управлението си и направи съответните проверки, ще може да има информация какво се е случвало в болница „Лозенец“ през годините. Това каза по БНТ заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Очаква се да „излязат“ и други нарушения, посочи той.

Петров припомни, че до миналата година правителствена болница беше на пряко подчинение на Министерския съвет, а не на Министерството на здравеопазването и нямаше данни какво се случва там.

По повод проверките в болница „Лозенец“  заместник-министърът на здравеопазването заяви още, че НЗОК е констатирала множество пациенти с една и съща диагноза в обхвата на съдовата хирургия. Това практически са били амбулаторни пациенти, които са отчетени по клинични пътеки.

Възстановени са голяма част от средствата, разговаряно е с ръководството на болницата, обясни Петров. По думите му от ръководството са споделили, че вероятно става въпрос за грешка, но той има съмнения това да е вярно. Министерството ще провери такива сигнали и в други болници, потвърди той. 

По думите му по отношение на твърденията за трансплантацията на висш държавен служител само министър-председателят и министърът на здравеопазването са можели да наредят подобно нещо. По принцип дори и хора на тези постове нямат право да нареждат такива неща.

„Тревожно е случващото се, особено за обществото, това са трупани с години проблеми - с източването на Здравната каса. Далеч съм от мисълта, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров ще даде такива данни, ако не разполага с документи за това. Никой не може да ме убеди, че ако подобни неща са се случвали, не става дума за организирана престъпна група“. Това каза за „България сутрин" адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Според нея по всяка вероятност тези хора по веригата са знаели какво се случва с въпросните трансплантации.

В „Лозенец“ са извършили 14 незаконни трансплантации за 2 г., една „след обаждане". „Съществуват неадекватни договори за продажба на яйцеклетки. Как са го направили всичко, не мога да кажа точно. За една трансплантация се подават съответни документи, но тези операции не могат да се направят във всяка болница. Болница „Лозенец“ са пионери в тази област. Правят се тестове. Стъпките ме карат да смятам, че хората са действали организирано и няма как това да не е направило впечатление по-рано", допълни адвокатът за Bulgaria ON AIR.

Според Мария Петрова, това не е нов проблем - и болницата, и хората, които осъществяват надзора, е трябвало да забележат нередностите.

„Настояваме компетентните органи да предоставят адекватна информация след съобщеното от министъра на здравеопазването. Доста притеснително е това, което всички чухме. Ако се окаже вярно, това ще бъде огромна тежест върху развитието на трансплантациите в България“, коментира в студиото на „Лозенец“България сутрин" председателят на Националната пациентска организация Наталия Маева

Ръководството на "Александровска болница" ще бъде сменено, потвърди заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Той допълни, че в „Александровска“ болница проблемът е как Съветът на директорите е разпределял средствата без участието на един от членовете – 23 млн. лева са гласувани без този член на съвета. Това е нарушение на договора за управление, те не могат да заседават по подобен начин, уточни заместник-министърът.

Финансовото състояние от 7 години се влошава, натрупаната загуба почти е достигнала размера на капитала. Трупат се по 5-6 млн. дългове на година от 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още