IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство показа списък с нарушения, извършени в "Пирогов"

Темата стана чувствителна след уволнението на директора на здравното заведение

16:39 | 15.07.21 г. 2
<p>
	<em>Асен Балтов. Снимка: БГНЕС</em></p>

Асен Балтов. Снимка: БГНЕС

Списък с нарушения, извършени в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", беше показан от Министерството на здравеопазването на специален брифинг. Ведомството публикува протокола от проверката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) със заличени лични данни на пациентите. Темата стана особено чувствителна след уволнението на директора на болницата Асен Балтов.

От данните е видно, че са проверени 802 досиета на пациенти на "Пирогов" по няколко клинични пътеки - основно за лечение на бъбречни и чернодробни проблеми. При 400 от тях има нарушения.

Шестима от тях съобщават, че въобще не са лекувани в болничното заведение за периода, за който има отчет за това. 13 от пациентите са всъщност служители на "Пирогов", които по график са били на работа за периода, в който са лекувани.

Има данни за неспазване на протокол за лечение, като например липсата на тест за алергия към медикаменти, както и липсваща информация за проведена образна диагностика, която е отчетена като дейност към НЗОК. В някои картони е записано лечение с медикамент, но няма данни за изписването му от болничната аптека.

В протокола има данни още и за заплащане на медицински дейности от пациентите, които обаче се плащат от НЗОК.
Всички тези нарушения се изчисляват на около 1 млн. лева, които "Пирогов" трябва да върне на НЗОК. Именно те са и причината за смяната на директора.

Всеки от 400-те пациенти може на основание на епикризата да се снабди с решение за нетрудоспособност и да получи пенсия за инвалидност, допълват още от Министерството на здравеопазването по казуса.

Междувременно Асен Балтов получи широка подкрепа от различни организации. От КНСБ и Федерацията на синдикатите от здравеопазването - КНСБ в декларация заявиха "Долу ръцете от "Пирогов!". Синдикатът е категоричен, че не приемат констатациите за нарушения, преди да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата.

Здравеопазването се нуждае от реформи, но не по този "грозен и неефективен начин", казват още от КНСБ и допълват, че в болницата е сключен един от най-добрите колективни трудови договори между синдикати и болнично заведение и това се дължи на директора Асен Балтов.

За промяна в системата призова от Facebook и лидерът на БСП Корнелия Нинов. Тя обвини за ситуацията търговския статут на болниците, които поставят директорите им в положение да спасяват болницата от фалит, да осигуряват заплати на служителите си и да лекуват пациентите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също защити Асен Балтов с пост в социалната мрежа, припомняйки още и пенсионирането на ръководителя на центъра за заразни болести Тодор Кантарджиев и уволненията в Александровска болница, при положение че се чака нова вълна от коронавируса в страната.

Самият Балтов коментира пред БНТ, че ще обжалва решението на Министерството на здравеопазването за неговото освобождаване. Той обясни, че не е бил уведомен официално за освобождаването си и е научил от медиите за това. Според Балтов няма правно основание за уволнението му, защото "Пирогов" може да обжалва заключенията за нередности в доклада на НЗОК.

Служители в "Пирогов" излязоха на протест срещу уволнението на Балтов и обвиненията за извършени нарушения от страна на Касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Asdf1234
преди 2 години
Не, Ви е срам. Това е може би най-приемливия човек - доктор до сега. Скъсал си е гъ з ъ за Вас. Ще, Ви дяволите вземат и министри и зам. министри и Каса. Наглостта у глупостта на тъпака зам. министър, който се из цв ъка по телевизията, че можело и за друго да го уволни. Да ти е як гъ зъ тъ пако. Иде Видьов ден...Мръсен ко му няга, останал по случайност. Не изчегъртване, а лустрация и ка стр ация за скритите мишоци..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още