Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Асен Балтов е освободен от поста началник на „Пирогов"

Болничното заведение се поема от проф. Иван Поромански, който е началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия

Асен Балтов е освободен от поста началник на „Пирогов"

Асен Балтов (вляво), заедно с американския посланик в България Херо Мустафа. Снимка: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Асен Балтов е освободен от поста си директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването. Причината е проверка от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която е показала нарушения в размер на над 1 млн. лева. 

Проверката започна по съмнения за отчетени, но неизвършени здравни услуги. НЗОК анализира документацията на 802 пациенти. Откритите нарушения са свързвани с неспазване на алгоритъма за лечение, открита е отчетена, но неизвършена дейност, както и плащане на дейности от пациентите, които се поемат от Здравната каса.

„Това представлява тежко нарушение по смисъла на чл. 24 от Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата", се казва в съобщението на здравното ведомство.

Още по темата

За нов директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно- септична хирургия на болницата.

Проф. Поромански е завършил Медицински университет – София през 1985 г. В периода от 1988 г. до 2004 г. заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, като от 2005 г. до момента е неин началник.

В позиция на Българския лекарски съюз (БЛС) по проверките на НЗОК е записано, че болници в страната трябва да връщат пари на Касата по „формални причини", сред които са посочени и „неспазен алгоритъм на лечение". 

„Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с Covid-19", категорични са от съсловната организация.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
по физиономията си личеше че е корумпиран и нагъл тип ...

Още от Икономика и политика
Протестът на превозвачите се отлага