IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Балтов е освободен от поста началник на „Пирогов"

Болничното заведение се поема от проф. Иван Поромански, който е началник на Клиниката по гнойно-септична хирургия

17:46 | 14.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Асен Балтов (вляво), заедно с американския посланик в България Херо Мустафа. Снимка: УМБАЛСМ &quot;Н. И. Пирогов&quot;</em></p>

Асен Балтов (вляво), заедно с американския посланик в България Херо Мустафа. Снимка: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Асен Балтов е освободен от поста си директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването. Причината е проверка от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която е показала нарушения в размер на над 1 млн. лева. 

Проверката започна по съмнения за отчетени, но неизвършени здравни услуги. НЗОК анализира документацията на 802 пациенти. Откритите нарушения са свързвани с неспазване на алгоритъма за лечение, открита е отчетена, но неизвършена дейност, както и плащане на дейности от пациентите, които се поемат от Здравната каса.

„Това представлява тежко нарушение по смисъла на чл. 24 от Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата", се казва в съобщението на здравното ведомство.

За нов директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно- септична хирургия на болницата.

Проф. Поромански е завършил Медицински университет – София през 1985 г. В периода от 1988 г. до 2004 г. заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, като от 2005 г. до момента е неин началник.

В позиция на Българския лекарски съюз (БЛС) по проверките на НЗОК е записано, че болници в страната трябва да връщат пари на Касата по „формални причини", сред които са посочени и „неспазен алгоритъм на лечение". 

„Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с Covid-19", категорични са от съсловната организация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
по физиономията си личеше че е корумпиран и нагъл тип ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още