Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Зеленият сертификат отпада в България при 60% ваксинация

Ако заетостта на интензивните легла за болни с Covid-19 падне под 5%, той също ще бъде отменен

Зеленият сертификат отпада в България при 60% ваксинация

Снимка: БГНЕС

България може да отмени зеления сертификат за вътрешно ползване при изпълнение на един от два основни критерия. Единият вариант е постигане на ваксинационно покритие от 60% от населението (с две дози ваксина), обяви премиерът Кирил Петков на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Вторият вариант е падане на дела на заетост на интензивните легла за болни с Covid-19 под 5%.

"С други думи, когато вълната е отминала и има вече много нисък риск за системата, тогава предлагаме зеленият сертификат да отпадне. Това не е крайно решение, това е само предложение, което ще бъде дискутирано в следващите дни. Искаме да покажем, че проактивно управляваме и този процес", обясни Петков.

Още по темата

Премиерът заяви още, че е оптимизиран моделът за управление на кризата, като регионалните клъстери в страната от 6 се намаляват на 5. "Това дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали рискът от затваряне на области", каза Петков.

"Добрата новина е, че засега вариантът на Covid не води до много високи нива на заетост на интензивните легла", допълни премиерът.

Той обаче обяви, че за регион 1, който включва София - град, София - област и Благоевград, се очаква след 5 дни да влезе в етап 3. Това ще се случи и в Регион 5, който включва област Ямбол. Това означава, че ще има меки, но ограничителни мерки след 5 дни, каза Петков.

На сайта на правителството coronavirus.bg вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

Междувременно в Ямбол учениците преминават на обучение в електронна среда от началото на следващата седмица. Детските градини и яслите засега остават отворени, но при строг сутрешен филтър, реши Областният медицински съвет на днешното си заседание. 

За две седмици се преустановява дейността на пенсионерските клубове в цялата област, спират се и спортните състезания, по информация на Регионалната здравна инспекция. Предстои затваряне на нощните заведения в града за период от две седмици и засилване на контрола в обектите с обществено предназначение, както и в детските градини, където има информация за доста болни деца. Заболеваемостта в областта е 735 на 100 000 души, като най-висока е в община Ямбол - 911, съобщиха от Областния медицински съвет.

"Има пряка връзка между нивото на вакисниране и използваемост на интензивните легла в болниците, като новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост", каза на брифинга министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че на база на опита от предишните три вълни тази е много динамична, ще обхване повече хора, но "по-бързо стават нещата".

По думите му в някои области на места вече са стигнали пика. В някои региони има лек спад в заетите интензивните легла, което означава, че в рамките на две-три седмици тази вълна ще обхване цялата страна и ще започне постепенно нормализиране. Доц. Кунчев очаква до края на февруари да влезем във фазата на нормализиране.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
5
 
10
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Долнопробна лъжа! В Европа отпанда ли?! Напротив. Даже кликана на либерастите го прави задължително. Ей това ще се случи и в България. Хубавата новина е, че в САЩ е яко мазало. Ивермектина работи и все повече и повече набира скорост.
2
 
5
 
9
evlogi до: bgMan
преди 3 месеца
Еми то много от ваксините са поставени преди повече от 9=10 месеца.А що се отнася до Кирчо....там няма кво да се коментира.Че и е зодия овен,а не знам дали сте се опитвали да убедите или разубедите в нещо зодия овен,
4
 
8
 
8
дядя Вова до: melon
преди 3 месеца
Защото народа измени на традиционните си ценности и търси всякакви с нетрадиционна ориентация (във всякакъв смисъл) да го оправят. Е, на, получава си го..
2
 
15
 
7
преди 3 месеца
Този Кирил Петков, откъде се появи?! Мнооого странни приоритети има!Защо все не можем да случим на нормални управляващи?
2
 
16
 
6
преди 3 месеца
Като се има предвид колко ваксинирани се заразяват отново с Ковид дали въобще някога е възможно заетостта на интензивните легла за болни с Covid-19 падне под 5%? Аз мисля че е невъзможно. Кирчо отново обижда гражданите си като ги лъже нагло като хитър ******к.

Още от Икономика и политика
Експерт: Нерадостна тенденция е да се теглят бързи кредити заради намалели доходи