IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият сертификат отпада в България при 60% ваксинация

Ако заетостта на интензивните легла за болни с Covid-19 падне под 5%, той също ще бъде отменен

18:44 | 21.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България може да отмени зеления сертификат за вътрешно ползване при изпълнение на един от два основни критерия. Единият вариант е постигане на ваксинационно покритие от 60% от населението (с две дози ваксина), обяви премиерът Кирил Петков на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Вторият вариант е падане на дела на заетост на интензивните легла за болни с Covid-19 под 5%.

"С други думи, когато вълната е отминала и има вече много нисък риск за системата, тогава предлагаме зеленият сертификат да отпадне. Това не е крайно решение, това е само предложение, което ще бъде дискутирано в следващите дни. Искаме да покажем, че проактивно управляваме и този процес", обясни Петков.

Премиерът заяви още, че е оптимизиран моделът за управление на кризата, като регионалните клъстери в страната от 6 се намаляват на 5. "Това дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали рискът от затваряне на области", каза Петков.

"Добрата новина е, че засега вариантът на Covid не води до много високи нива на заетост на интензивните легла", допълни премиерът.

Той обаче обяви, че за регион 1, който включва София - град, София - област и Благоевград, се очаква след 5 дни да влезе в етап 3. Това ще се случи и в Регион 5, който включва област Ямбол. Това означава, че ще има меки, но ограничителни мерки след 5 дни, каза Петков.

На сайта на правителството coronavirus.bg вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

Междувременно в Ямбол учениците преминават на обучение в електронна среда от началото на следващата седмица. Детските градини и яслите засега остават отворени, но при строг сутрешен филтър, реши Областният медицински съвет на днешното си заседание. 

За две седмици се преустановява дейността на пенсионерските клубове в цялата област, спират се и спортните състезания, по информация на Регионалната здравна инспекция. Предстои затваряне на нощните заведения в града за период от две седмици и засилване на контрола в обектите с обществено предназначение, както и в детските градини, където има информация за доста болни деца. Заболеваемостта в областта е 735 на 100 000 души, като най-висока е в община Ямбол - 911, съобщиха от Областния медицински съвет.

"Има пряка връзка между нивото на вакисниране и използваемост на интензивните легла в болниците, като новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост", каза на брифинга министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че на база на опита от предишните три вълни тази е много динамична, ще обхване повече хора, но "по-бързо стават нещата".

По думите му в някои области на места вече са стигнали пика. В някои региони има лек спад в заетите интензивните легла, което означава, че в рамките на две-три седмици тази вълна ще обхване цялата страна и ще започне постепенно нормализиране. Доц. Кунчев очаква до края на февруари да влезем във фазата на нормализиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Долнопробна лъжа! В Европа отпанда ли?! Напротив. Даже кликана на либерастите го прави задължително. Ей това ще се случи и в България. Хубавата новина е, че в САЩ е яко мазало. Ивермектина работи и все повече и повече набира скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Еми то много от ваксините са поставени преди повече от 9=10 месеца.А що се отнася до Кирчо....там няма кво да се коментира.Че и е зодия овен,а не знам дали сте се опитвали да убедите или разубедите в нещо зодия овен,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Защото народа измени на традиционните си ценности и търси всякакви с нетрадиционна ориентация (във всякакъв смисъл) да го оправят. Е, на, получава си го..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Този Кирил Петков, откъде се появи?! Мнооого странни приоритети има!Защо все не можем да случим на нормални управляващи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Като се има предвид колко ваксинирани се заразяват отново с Ковид дали въобще някога е възможно заетостта на интензивните легла за болни с Covid-19 падне под 5%? Аз мисля че е невъзможно. Кирчо отново обижда гражданите си като ги лъже нагло като хитър ******к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Инжектираните през януари, февруари, март миналата година - вече не се броят за инжектирани, нали... Май мога бързо да направя списък с десет неща, които ще се случат преди да се съберат 60% инжектирани в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
KMETA
преди 2 години
75% , 70% , 60% - Късо от БОМБАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
О супер! И помощите също ще продължат до тогава, нали Кире?Значи ако никога не стигнем 60% (или 5% интензивни) никога няма да се отменят ковид помощите, правилно ли разбирам? Страхотноо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Има достатъчно страни потвърждение на тая подла лъжа! Че и с по-голям %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Зеленият сертификат отпада в България при 60% ваксинация >> Лъжат !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още