Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Земеделци готвят протест заради закон срещу контрабандата на горива

Фермерите са против дейността им да бъде в обхвата на проекта

Земеделци готвят протест заради закон срещу контрабандата на горива

Снимка: Рixabay

Земеделски производители подготвят протест на 3 април заради законопроект, внесен с цел противодействие на контрабандата на горива. Фермерите настояват да бъдат изключени от обхвата на Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Това стана ясно на пресконференция, в която участваха представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Националния съюз на земеделските кооперации в България, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), предаде БТА. 

Още по темата

Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов посочи, че с този законопроект, внесен от група народни представители, ще бъдат вменени на земеделците неприложими изисквания, сред които извънредно тежък бюрократичен и финансов режим на регистриране.

Костадинов посочи, че земеделските производители трябва да бъдат изключени от обхвата на законопроекта. Георги Милев допълни, че закупуването на нивомери за земеделските съдове за гориво ще струва на земеделския бранш около 100 млн. лв. Той допълни, че и в момента те са подложени на множество проверки, заради връщането на акциз и ДДС за горивото.

Ако исканията им не бъдат приети, от 3 април зърнопроизводителите ще преминат към ефективни протестни действия. На въпрос какви ще са те, Милев посочи, че ще изкарат земеделската техника да зарежда на бензиностанциите.

От асоциацията посочиха, че са поискали от министъра на земеделието становище по законопоректа. Изготвеното становище е, че фермерите трябва да са извън обхвата на законопоректа.

Явор Гечев от Националния съюз на земеделските кооперации в България каза, че най-подходящия начин за контрол на горивата, ползвани от земеделците, е оцветяването им. Според него това обаче е проблем за производителите и вносителите. Гечев посочи, че свиква Управителния съвет на съюза, за да обсъдят присъединяването към протестните действия.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Изборите не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали