Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Нурхан Берк: Акциите на турските банки може да поскъпнат със 100%

Официалните прогнози са за изменение на турския БВП от минус 5% до плюс 3% за 2019 г., което е знак за несигурността пред страната

Нурхан Берк: Акциите на турските банки може да поскъпнат със 100%

Снимка: архив Ройтерс

Нурхан Берк е спекулант и програмист. Той е на 38 години. Учил е Софтуерно Инженерство в Анкара, Турция. 11 години е живял в Турция, останалата част в България. В момента работи в София за английска софтуерна компания. Той инвестира активно на турската фондова борса и това стана причина да го интервюираме. Публикуваме поредното интервю с колеги инвеститори.

Нурхан, какви успехи си постигнал за цялата си инвестиционна кариера в Турция?
 
На Истанбулската борса съм от февруари 2017 г., като го планирах още от средата на 2016 г., но поради нестабилната атмосфера в Турция през годината все отлагах. Първата ми година беше доста успешна, пазарът беше нагоре, турските компании бяха доста подценени в сравнение с тези в развиващите се страни. Както ще се види и от iShares MSCI Emerging Markets индекса, от януари 2016 г. доста пари се наляха в развиващите се пазари. Турция също се включи в началото, но проблемите в Сирия/ISIS и опита за "военен преврат", който по-скоро беше граждански, обърнаха нещата и до края на 2016 г. пазарът остана под огромен натиск.

В началото на 2017-та пазарът тръгна нагоре, тогава се включих и аз и за мое щастие избрах добри компании, като THY, Aselsan, Akbank. Резултатът ми за първата година беше към +75%, като основният индекс BIST 100 завърши годината с +31% (това е от февруари, когато аз почнах да търгувам).

2018 г. беше кошмарна, основният индекс BIST 100 се срина с над 50% (в евро) и към 15 август бях загубил всичко, спечелено през предишната година, и минах на -10%. Но тъй като познавам пазара и държавата, това не ме притесни особено.

Към днешна дата положението се пооправя и е много вероятно 2018 г. да приключа с -20%, но за двете години все още съм доста нагоре. Основната причина за срива през годината беше несериозното отношение на централната банка към покачващата се инфлация. Тук президентът Реджеп Таийп Ердоган и политиката на правителството също имат огромна роля.

От колко години търгуваш и какви изводи и поуки си извлякъл за себе си?

През пролетта на 2016 г. един колега, Иван Давидов, ни направи презентация на тема "финансови пазари и инвестиции". Презентацията не беше директно ориентирана към търговията с акции, но имаше достатъчно жилка, за да ме запали по темата.

Споделих с него, че искам да инвестирам, бяха ми нужни поне 6 месеца да събера смелост и да започна. През септември си направих регистрация, като първите акции, които закупих бяха на BMW AG. 

Няколко месеца предпочетох само да следя това, което се случва. Това продължи до избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ през ноември, когато на всички световните пазари се наляха сериозни пари и реших да се включа по-смело с повечко капитал.

През първата ми година търгувах почти всяка седмица, бях много емоционален, имах проблеми със съня и като цяло бях под огромен стрес. През този период изчетох и изгледах доста материали. След известно време започнах да разбирам, че с всекидневен трейдинг няма да стигна далеч въпреки изобилието от информация, анализи, приложения, индикатори и т.н.

Пазарът беше прекалено волатилен и почти невъзможен за отгатване за бъдещ период от седмица или месец. Тогава започнах да търся по-специализирана литература и мисля, че най-добрите книги са "Интелигентният инвеститор" на Бенджамин Греъм и "Надхитрени от случайността" на Насим Талеб. Втората е малко философска и е добре да се изчете след известен реален опит. Фен съм на инвеститори като Уорън Бъфет, Джоъл Грийнблат и Хауърд Маркс. За всички има предостатъчен материал в интернет, като книги и интервюта, от които може да се научи много. Но за да се разбере това, което споделят, човек трябва да говори техния език т.е. трябва да е инвестирал на финансовите пазари известно време, да има инвеститорска интелигентност и голям интерес към темата.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
nurhan_berk до: bgMan
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
От 1 януари индекса, който следи труските банки "XBANK" е вече +37.47% в евра. От кризата през лятото е на +103.06% пак в евра.
0
 
0
 
8
преди 2 месеца
Може и да поскъпнат някога ама едва ли ще е преди султана да отиде при "пророка" педофил.
1
 
3
 
7
draka до: num
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Вероятно не сте попадали на събеседници, които знаят какво се случва в дадена икономика и затова говорите за внушения и предразсъдъци. Другият вариант е да живеете в илюзията, че само вашето знание е вярно и не е "манипулирано" от медии, ако е така, то помислете още веднъж, защото аргументацията за невъзможно обяснение заради предразсъдъците на слушащия в условията на професионален анализ и дискусия е меко казано несъстоятелна.
Иначе съм съгласен, че в Турция не останаха обективни медии и няма как да се черпи информация за реалното състояние в страната. Непринудените изказвания на хората по улиците и страхът с който избягват да коментират злободневни теми говорят достатъчно за реалноста. Изобилие от такива репортажи има във видео платформите в интернет, повечето недостъпни в страната освен чрез VPN решения.
2
 
2
 
6
num до: draka
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тези въпроси са доста правилно зададени и има отговори за тях,
но за съжаление отговорите не могат да бъдат толкова кратки и прости.
Ако читателя няма нужната нагласа и основни знания за Турция
почти нищо няма да разбере от написаното.
Подобни въпроси ми задават доста често и се опитвам да отговоря,
но в повечото случаи този, който слуша - има внушения, предрасъдъци,
знания: придобити от медиите; книгите, които е изчел; или от хората около него,
върху които не може да изгради това, което му говоря и резултата
в повечето случаи е загуба на време.
3
 
9
 
5
преди 2 месеца
При запазване на сегашния грешен модел за ползване на турската лира, при достатъчно време резултатът ще е криза и стихийно обезценяване на турската лира.
За цените на банковите акции изводът не е труден.

Още от Имената на бизнеса
Петър Андронов: Сегашните продажби не трябва да се превръщат в бъдещи загуби