IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нурхан Берк: Акциите на турските банки може да поскъпнат със 100%

Официалните прогнози са за изменение на турския БВП от минус 5% до плюс 3% за 2019 г., което е знак за несигурността пред страната

08:12 | 21.01.19 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив&nbsp;<em>Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс


  
За поуките и изводите. Те са доста, повечето са свързани с избора на добри компании, като:
- Ако копанията все още се ръководи от основателя си, вероятноста тя да се представи добре е доста голяма. И причината е доста проста. Основателят познава пазара и бизнеса доста добре, има емоционална връзка към компанията и е готов да работи за нея ден и нощ - нещо, което не може да се каже за някой, който е на заплата и мечтае за новогодишния бонус. Добри примери: Apple, Amazon, Microsoft, Google, Tesla. Може да си го представите като основател, който е като майка, а компанията му е нейно дете.
       
Първото нещо, което гледам, са маржините на бизнеса. Gross Margin, EBIT Margin, Net Profit Margin. За да ми привлече вниманието, компанията трябва да има поне 30% EBIT Margin, тези с под 15% ги пропускам и не си губя времето с тях. Компаниите с добри маржини са лидери в областа си и държат високи цени на продуктите си. Трудно е някой да ги измести от пазара. Те са особенно приятни за придобиване при трусове на пазара и могат да се купят на безумно ниски цени, а най-хубавато е, че пазарът винаги преувеличава цената и идва ден, когато това се случва.
 
- Избирам компании с ниски или никакви дългове. Дълговете могат да сринат компаниите при лош пазар, както се случи с някои в Турция през тази година. Идеален пример е Katmerciler, компания с EBIT Margin от 52,13%, но Net Profit Margin-ът е негативен заради огромните дългове. Тук също имам лимит - компанията трябва да е способна да си изплати целия дълг в рамките на 4 години т.е. ако има дълг от 100 милиона евро, чистата ѝ печалба (Net Profit) за година трябва да е поне 25 млн. евро.

- CapEx-ът не трябва да е голям. Компаниите с огромен CapEx минават на минус при най-малкия трус на пазара. Идеален пример са автомобилните компании, авиокомпаниите или например технологични компании, като Micron. Такива компании трябва да се купуват само, когато цената е ужасно ниска.

- Преглеждам как е била цената (market cap и enetrprise value) през последните 7-8 години. Опитвам се да разбера кога цената пада и кога се покачва, какво влияе на компанията и в какъв размер т.е. доколко може да преувеличи пазарът и в двете посоки.

- Винаги следя поне 2 компании, които са добри, но цената им пада поради някаква причина. И чакам да купя при първата позитивна новина. Такива компании биват обилно "шортвани" и обратът при тях е доста бурен, всички се втурват да затворят позициите си и цената може за седмица да се покачи с 50%. Примери са Under Armour, Deutsche Bank, Twitter, Tesla през 2017-та. В момента следя General Electric и Deutsche Bank, също мога да спомена италианските компании, които очаквам да се изстрелят при позитивно развитие в Италия.  

При падащ пазар е добре да си на кеш и да чакаш добри краткотрайни възможности. Тази година бях изцяло инвестиран и това ми навреди доста. При падащ пазар всичко върви надолу, без значение колко е добра компанията. Кризата в Турция беше "безценен" урок за мен, който ми струваше много пари.   

Като цяло много неща могат да се случат на пазара, а шансът играе голяма роля. Винаги се стремя да взема правилни решения според това, което знам или анализирам. Ако нещата не се получат, не се притеснявам, защото много неща могат да се случат, за които няма как да знам предварително и няма полза от това да си тровя нервите със самообвинения. При всеки голям спад или покачване си задавам въпроса "можех ли да отгатна това движение?", в повечето случаи отговорът е "не". Аз съм програмист, с оскъдна информация за инвестиране и много малко опит. Винаги имам това наум, когато взимам решения.
   
Иначе, ние, турците, имаме хубав израз: "Слушай какво ти говори ходжата, но не прави това, което прави той". Бъфет често споделя, че е винаги инвестиран и че държи компаниите вечно без мисъл за продажба. Той има милиарди долари и много често правилата, които следва, не важат за мен или за хората, които могат да си затворят всички позиции в рамките на минута.

Слушам и чета всичко, което споделят големите инвеститори, но винаги имам наум, че аз не съм със техните средства и се опитвам да приложа казаното по мой си начин.
   
Инвеститорите винаги преувеличават за двете посоки, но човек трябва да очаква всичко. Ирационалноста на пазара няма граници. През лятото купих акции на смятаната за най-добрата турска компаниия Aselsan на безумно ниска цена от 20 лири за акция, тотална лудост. Имаше инвеститори, които очакваха цената да падне до 14 лири, но се върна от 19. Сега е на 24. Не очаквам да падне до 20 отново. Но, както казах, ако това стане, няма да ме учуди, защото всичко е възможно.
 
И винаги разчитам на своя анализ. Пазарът на мнозинството почти винаги греши. През 2017 г. анализирах Lufthansa и пресметнах, че цената най-вероятно ще стигне до 30 евро. Купих я на 16 евро. Когато мина 20 евро, имаше спад с около 10%, уплаших се и си продадох акциите на 18 евро, мислейки, че греша или пропускам нещо. Голяма грешка, през декември цаната се върна на 31 евро. Подобни неща са най-дразнещи. Мисля, че човек трябва да направи това, което смята за правилно, независимо какво мисли пазарът или хората около него. В такъв случай дори и да загуби много пари, може да се утеши с това, че е направал това, което е сметнал за правилно. Обратното боли повече.

Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
nurhan_berk
преди 5 години
От 1 януари индекса, който следи труските банки "XBANK" е вече +37.47% в евра. От кризата през лятото е на +103.06% пак в евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Може и да поскъпнат някога ама едва ли ще е преди султана да отиде при "пророка" педофил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
draka
преди 5 години
Вероятно не сте попадали на събеседници, които знаят какво се случва в дадена икономика и затова говорите за внушения и предразсъдъци. Другият вариант е да живеете в илюзията, че само вашето знание е вярно и не е "манипулирано" от медии, ако е така, то помислете още веднъж, защото аргументацията за невъзможно обяснение заради предразсъдъците на слушащия в условията на професионален анализ и дискусия е меко казано несъстоятелна.Иначе съм съгласен, че в Турция не останаха обективни медии и няма как да се черпи информация за реалното състояние в страната. Непринудените изказвания на хората по улиците и страхът с който избягват да коментират злободневни теми говорят достатъчно за реалноста. Изобилие от такива репортажи има във видео платформите в интернет, повечето недостъпни в страната освен чрез VPN решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
num
преди 5 години
Тези въпроси са доста правилно зададени и има отговори за тях,но за съжаление отговорите не могат да бъдат толкова кратки и прости. Ако читателя няма нужната нагласа и основни знания за Турция почти нищо няма да разбере от написаното. Подобни въпроси ми задават доста често и се опитвам да отговоря,но в повечото случаи този, който слуша - има внушения, предрасъдъци,знания: придобити от медиите; книгите, които е изчел; или от хората около него,върху които не може да изгради това, което му говоря и резултата в повечето случаи е загуба на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
При запазване на сегашния грешен модел за ползване на турската лира, при достатъчно време резултатът ще е криза и стихийно обезценяване на турската лира.За цените на банковите акции изводът не е труден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
draka
преди 5 години
"Турското земеделие расте с всяка година ... Турция изнася зеленчуци и плодове за Европа и Русия. Земеделието не се влия от кризи, или влиянието е минимално..."Това ли е текущият статус на земеделието в Турция? Твърдо не, производството се свива, земеделците работят на огромни загуби, държават поощрява вноса, включително на семена от Израел и Холандия... моите прогнози са, че до няколко години селското стопанство ще бъде съсипано напълно. Въпросите на които търсим отговор са: - защо чуждестранните инвестиции в тази държава намаляват?- защо най-най богатите фамилии изнасят бизенса и семействата си?- защо има хиляди компании обявили фалит през последните 1-2 години?- защо държавата разпродава всичко, което досега е крепяло икономиката?- защо народът е беден и не може да плаща за мега проектите чрез които се изпраха милиарди?Личното ми мнение е, че икономическата криза в Турция тепърва предстои...и като се случи ще инвестираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
cymru
преди 5 години
Браво, доста интересен поглед :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още