IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нурхан Берк: Акциите на турските банки може да поскъпнат със 100%

Официалните прогнози са за изменение на турския БВП от минус 5% до плюс 3% за 2019 г., което е знак за несигурността пред страната

08:12 | 21.01.19 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив&nbsp;<em>Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Казвал си, че залагаш на специфични компании, имащи износ в чужда валута, защо?

Както вече казах, турският пазар е доста волатилен. Има тримесечия, когато икономиката е със 7% нагоре, а след това 3%, после -5% и накрая - 1,5%. Всичко това може да се случи в рамките на една календарна година. Много компании предпочитат дългове в чужда валута, защото лихвите са по-ниски. При най-малкия трус в икономиката лирата се обезценява драстично, вътрешният пазар се свива, а компаниите, които разчитат на вътрешния пазар и продажби в лири, биват смачквани. Фирмите, които изнасят стоките си, се справят доста по-добре. Техните дългове също се покачват (погледнато в лири), но доходите им се увеличават още повече, защото работната ръка и разходите у дома продължават да са си в лири, поне за известен период от време, а това им влияе позитивно.

След Италия Турция има най-добре диверсифицирания пазар навън т.е. изнася стоки за почти всяка страна в света, но въпреки това голяма част от пазара е в Европейския Съюз. Между 45% и 55% от износа са за страни от ЕС. Имайки предвид стабилността там, компаниите, които работят предимно за износ, са по-предвидими, добре финансово и конкурентноспособни.

Има и компании, които имат продажби у дома, но в чужда валута, предимно долари и евро, са също добра дестинация за спасение при срив в цената на лирата.

Кои са любимите ти компании в Турция и защо?

Като добри компании мога да посоча няколко:
  
- Aselsan. Технологична компания, основният ѝ клиент е турската армия, 70% от договорите ѝ са в долари или евро. Няма дългове, няма директни конкуренти, има огромни инвестиции и продължава да инвестира. По данни на SIPRI за 2017 г. тя е на 61-о място в света по продажби в отбранителния сектор, като всяка година се изкачва по листата и с новите инвестиции до 2 години може да е в топ 50. Много добри маржини, Net Profit margin е над 30%.

- SODA Sanayi - произвежда продукти, които се ползват в стъкларската индустрия, 30% са за износ, няма директни конкуренти, стабилен бизнес.

- EGE Endustri, произвежда авточасти, 98% за износ, много добре ръководена компания, почти няма разходи за R&D, добри дивиденти, няма дългове.

- Hektas, турския Monsanto, 95% за вътрешен пазар, страхотно ръководство, което я направи лидер в Турция. Турското земеделие расте с всяка година и доходите на компанията - също, Турция изнася зеленчуци и плодове за Европа и Русия. Земеделието не се влия от кризи, или влиянието е минимално. Продължава да инвестира в бизнеса и всяка година измества чуждестранните си конкуренти от турския пазар.

- Sisecam, 40% експорт, собственик е на SODA Sanayi, произвежда съклени изделия и е лидер в Турция, има дългове, но е добре хеджната и не мръдна по време на труса орез тази година, даже увеличи с 40% приходите си.
  
- Kordsa - има инвестиции в САЩ и други страни, от където има добри доходи в долари, добро ръководство, има дългове, но те са под контрол.
  
- Turkish Airlines, доходи в чужда валута, от януари влиза в екплоатация Истанбулското летище, което е най-голямото в света. Приходите ѝ растат с всяка година, има полети до най-много точки в света, една от най-добрите турски марки, безупречна репутация у дома и в чужбина. Има планове за голям растеж и продължава с покупката на нови самолети. 65% от акциите ѝ са в ръцете на чуждестранни инвеститори.

- Petkim, втората по големина рафинерия в Турция, огромни инвестиции, 40% експорт, за някои продукти няма конкуренция в Турция, продължава да инвестира в бизнеса. По време на кризата тази година вътрешният пазар се сви, но компанията много лесно намери пазари в чужбина и не се повлия. Заради големите инвестиции има доста дългове, но поради добрия експорт не се влияе от трусовете в лирата. Вътрешният пазар е толкова гладен за нейните продукти, че тя може да задоволи само 60% от търсенето, а останалата част Турция внася от чужбина. Планира нови инвестиции, с които да затвори тази празнина.

Основният собственик е азербейджанската SOCAR, която влага капитал и има планове за по-големи инвестиции. Тъй като компанията с нейните продукти подпомага за намаляването на импорта на Турция, правителството също я субсидира по всякакъв начин.

- Банките също са много евтини в момента, особенно Vakifbank и Isbank. Те са добре финансирани, но са безумно евтини заради положението в страната. От средата на 2013 те са на -80% като цена в долари.
  
- Има и други добри компании, производители на стомана: Eregli и Kardemir, но при тях има голяма цикличност и трябва да се внимава. Голяма част от продукцията се изнася.
  
- Има и около 20-30 компании, които раздават добри дивиденти от порядъка на 10% и са добра инвестиция за хора с много пари.

Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
nurhan_berk
преди 5 години
От 1 януари индекса, който следи труските банки "XBANK" е вече +37.47% в евра. От кризата през лятото е на +103.06% пак в евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Може и да поскъпнат някога ама едва ли ще е преди султана да отиде при "пророка" педофил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
draka
преди 5 години
Вероятно не сте попадали на събеседници, които знаят какво се случва в дадена икономика и затова говорите за внушения и предразсъдъци. Другият вариант е да живеете в илюзията, че само вашето знание е вярно и не е "манипулирано" от медии, ако е така, то помислете още веднъж, защото аргументацията за невъзможно обяснение заради предразсъдъците на слушащия в условията на професионален анализ и дискусия е меко казано несъстоятелна.Иначе съм съгласен, че в Турция не останаха обективни медии и няма как да се черпи информация за реалното състояние в страната. Непринудените изказвания на хората по улиците и страхът с който избягват да коментират злободневни теми говорят достатъчно за реалноста. Изобилие от такива репортажи има във видео платформите в интернет, повечето недостъпни в страната освен чрез VPN решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
num
преди 5 години
Тези въпроси са доста правилно зададени и има отговори за тях,но за съжаление отговорите не могат да бъдат толкова кратки и прости. Ако читателя няма нужната нагласа и основни знания за Турция почти нищо няма да разбере от написаното. Подобни въпроси ми задават доста често и се опитвам да отговоря,но в повечото случаи този, който слуша - има внушения, предрасъдъци,знания: придобити от медиите; книгите, които е изчел; или от хората около него,върху които не може да изгради това, което му говоря и резултата в повечето случаи е загуба на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
При запазване на сегашния грешен модел за ползване на турската лира, при достатъчно време резултатът ще е криза и стихийно обезценяване на турската лира.За цените на банковите акции изводът не е труден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
draka
преди 5 години
"Турското земеделие расте с всяка година ... Турция изнася зеленчуци и плодове за Европа и Русия. Земеделието не се влия от кризи, или влиянието е минимално..."Това ли е текущият статус на земеделието в Турция? Твърдо не, производството се свива, земеделците работят на огромни загуби, държават поощрява вноса, включително на семена от Израел и Холандия... моите прогнози са, че до няколко години селското стопанство ще бъде съсипано напълно. Въпросите на които търсим отговор са: - защо чуждестранните инвестиции в тази държава намаляват?- защо най-най богатите фамилии изнасят бизенса и семействата си?- защо има хиляди компании обявили фалит през последните 1-2 години?- защо държавата разпродава всичко, което досега е крепяло икономиката?- защо народът е беден и не може да плаща за мега проектите чрез които се изпраха милиарди?Личното ми мнение е, че икономическата криза в Турция тепърва предстои...и като се случи ще инвестираме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
cymru
преди 5 години
Браво, доста интересен поглед :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още