IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Мавродиев: ББР разви нови финансови услуги за българските предприятия

За социалната отговорност на Българската банка за развитие и проектите, с които подпомага обществото и бизнеса

10:10 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стоян Мавродиев. <em>Снимка: ББР</em></p>

Стоян Мавродиев. Снимка: ББР

Българската банка за развитие е основана през 1999 г. с цел подкрепа на растежа на българската икономика, като през годините осигурява финансиране на хиляди малки и средни предприятия,  създава и участва в редица програми за развитие от национално значение. През 2008 г. решение на българския парламент измества основния фокус на ББР върху финансирането на бизнеси от МСП сектора, но банката запазва ролята си като инициатор и важен участник в социални проекти.

Част от инициативите, на които ББР оказва финансова подкрепа, са свързани с образованието. Сред обществените кампании, подкрепени от банката, се нареждат „Учи, за да работиш“, „Млади откриватели“ и „Научните чудеса на България“. Години наред ББР оказа подкрепа на ученици от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" в участията им в международни олимпиади и състезания.

Освен сътрудник, Българската банка за развитие е и организатор - платената стажантска програма на ББР предоставя на млади и талантливи умове от релевантни специалности да придобият нови знания и опит. Друго важно направление в сферата на социалната дейност на ББР е подкрепата на културни мероприятия и инициативи, в това число събори и изложби. Българската банка за развитие подпомага и уязвими социални групи чрез сътрудничеството си с Национален фонд „Св. Никола“ при изпълняване на благотворителни дейности и участие в инициативи като „Българската Коледа“.

Под ръководството на Стоян Мавродиев, назначен за главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет през октомври 2017 г., ББР продължава да изпълнява основната си мисия – да подкрепя развитието на малки и средни предприятия  чрез кредити, гаранции и лизинг, въвеждайки и нови финансови продукти.. Част от усилията си ББР запазва за инициативи за социалното развитие на България.

През 2015 г. Българската банка за развитие става участник в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради – програма за безвъзмездно саниране на жилищни блокове с цел подобряване на енергийната ефективност и осигуряване на по-добри условия на живот. До днешна дата ББР продължава своето участие, като до септември 2019 г. са финансирани над 2000 жилищни сгради и са спестени над 470 000 MWh електроенергия и 157 килотона въглероден диоксид годишно.

Подпомагането на малки и средни предприятия също има положителен ефект върху общественото развитие.

„Вярваме, че подкрепата за малкия и средния бизнес би имала огромен икономически ефект за страната,“ твърди Стоян Мавродиев. „Потвърждават го и данните – в България малките и средните предприятия реализират почти една пета от БВП.“

Много от МСП допринасят за технологичното и културното развитие на страната. Едно от тях е Сити марк арт център – собственост на Теодора и Христо Кирови, които до 2015 г. реставрират старото кино „Левски“ в град София и го превръщат в модерен културен център. За да реализират проекта си, Кирови вземат кредит от ББР на стойност 2,45 млн. евро. Днес жителите на София се радват на спектакли, концерти и кинопрожекции и редица други културни мероприятия в един от най-посещаваните арт центрове в столицата.

В сферата на кредитирането ББР е активен участник по редица международни кампании, сред които се нарежда силно успешният План „Юнкер“ – европейска инвестиционна инициатива за осигуряване на финансиране за малки и средни бизнеси. ББР в качеството си на партньор на ЕИБ концентрира една трета от средствата от програмата за финансиране на иновативни проекти, а останалата част бе насочена към региони с високи нива на безработица с цел създаване на нови работни места. Отделено беше и финансиране и за програмата по младежка заетост.

Планът „Юнкер“ предстои да бъде наследен от по-амбициозният план InvestEU с бюджет от 650 млрд. евро.

„И пак Българската банка за развитие е естественият партньор на тази програма в България и ще участва активно в подготовката и реализацията й“, заяви Стоян Мавродиев в интервю пред THE INFLIGHT MAGAZINE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
Подкрепа с NPL за ДП & ДП1 ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още