IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Мавродиев: Еропейската икономика отива към „японизация“, а не към рецесия

Европа изостава по отношение на либерализацията на регулациите, особено във високотехнологичния сектор, посочи главният изпълнителен директор на ББР

17:55 | 10.12.19 г. 4
<p>
	Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие. <em>Снимка: ББР</em></p>

Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие. Снимка: ББР

Българската икономика и банковата ни система са в добро състояние, но моите притеснения са по-скоро за наднационалните системи. Това е мнението на Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие, изказано пред в. „24 часа“. Той припомни, че няколко водещи банкери вече отправиха предупреждение, че потискането на лихвените равнища свива доходността на банките и затруднява оценяването на рисковете, като в същото време регулаторните изисквания се затягат постоянно.

“Не критикувам тези процеси, но те са факт. Агресивната парична политика надали води сама по себе си до очаквания ръст на кредитирането, който да подкрепи икономически ръст над 1%, коментира икономическите процеси на Стария континент банкерът. – По-скоро критиката ми е към някои сфери на икономиката, където Европа изостава по отношение на либерализацията и адаптацията на регулациите – особено във високотехнологичния сектор. Виждате, че ЕС изостава вече не само от САЩ, Япония и Южна Корея като технологичен лидер, но и от Китай. Лично за мен това е повече от притеснително.”

Мавродиев смята, че винаги има вероятност да се сбъднат прогнозите за рецесия на световната икономика, особено когато доходността при определени активи е потисната и инвестиционните потоци са принудени да се насочат към акции и недвижимости.

“Въпреки това, моите очаквания поне за Европа са, че по-скоро ще се сбъднат предупрежденията на много колеги икономисти за т.н. „японизация“ на икономиката – комбинация от застаряващо население, нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация, посочи той. – Смея да твърдя, че вече се виждат ясни признаци за този феномен – през последните години средният ръст на eврозоната е около 1%, докато американската икономика се цели в 3%. В същото време Европейската централна банка вече е приложила голяма част от своя арсенал за стимулиране на икономиката, докато Федералният резерв успя да „презареди“ някои от своите оръжия.”

В анализа си Мавродиев прогнозира, че в обозримо бъдеще няма да има вдигане на лихвите по заемите.

“Има ясни политики на водещите централни банки в света и динамиката в България повече или по-малко е тясно свързана с действията на ЕЦБ. А там се говори по-скоро за задълбочаване на стимулите и сваляне на лихвите, отколкото за вдигане. Това е и част от този феномен на „японизация“ на икономиката”, аргументира се банкерът.

Главният изпълнителен директор на ББР смята, че са основателни предупрежденията на БНБ към банките да не поемат излишни рискове при кредитирането, като напомни, че трябва да се има предвид, че големите световни банки са публично-търгувани дружества, които не само трябва да осигуряват доходност и печалби на своите инвеститори, но “са много чувствителни към динамиката на капиталовите пазари”.

Той е убеден, че такава доходност и подкрепа за акциите им на капиталовия пазар е все по-трудно да бъде постигната в продължителен период на прекомерно ниски лихви.

Мавродиев оцени ситуацията в България като малко по-спокойна, тъй като едва няколко банки са публични дружества и то с малки листнати дялове. “ И все пак, политиките за поемане на рискове при кредитиране вероятно ще се определят в рамките на еврозоната и тук, в нашата страна, сме по-скоро функция от тях”, твърди той.

Що се отнася до развитието на ББР, главният изпълнителен директор на банката съобщи, че добрите резултати, като 50% ръст на печалбата за деветмесечието, се дължат на разширеното портфолио с редица успешни проекти, които генерират ръст на приходите.

Освен, че разшири инструментите за подкрепа на малкия и средния бизнес чрез финансирането на инфраструктурни проекти, които създават среда за неговото развитие, Българската банка за развитие участва и в редица инвестиционни сделки. Сред тях Мавродиев посочи оздравяването на Виваком, сделката на “Юнион Ивкони”, преструктурирането на „Спарки Елтос“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
mark.watch
преди 4 години
""...нисък ръст на БВП, висок държавен дълг и ниска инфлация, посочи той. "а аз посочвам и по голямо правителство с повече регулации , малко совбода и ниска конкуренция отнета от монополите подържани от правителствата .... един скрит комунизъм ще настъпи там.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
докат налапаш куката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Реално Централните банки, правят всичко възможно да залъжат стадото да харчи, до последно и го карат да вярва, в това което му прожектират. Когато музиката спре, и светлините ги угасят, се вижда че е точно обратното, на това дето вчера са ти внушавали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Точно Стоян Мавродиев е голям критерий, и източник, за това накъде отива икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Toranaga
преди 4 години
Един път да съм съгласен с него....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още