Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имоти

Приема ли Гърция измамници чрез програмата си "Златна виза"?

Чужденци, които получават разрешително за пребиваване, инвестират спечелени по съмнителен начин пари в жилищни имоти в страната

Приема ли Гърция измамници чрез програмата си "Златна виза"?

Снимка: Архив Ройтерс

В опит да преодолее спада с близо 43% на цените на имотите в последните осем години гръцкото правителство отвори врати за международните купувачи на имоти чрез програмата си „Златна виза“, с което си навлече критиките на местни жители и на медиите.

Много чуждестранни граждани получават разрешително за пребиваване, някои от които като инвестират спечелени по съмнителен начин пари в сектора на жилищните имоти в Гърция, пише онлайн изданието Global Property Guide. След като получат разрешително за пребиваване, те могат също така да пътуват свободно в границите на всички страни членки на ЕС. В последните години изникнаха много случаи на измамници, които са се опитали да надхитрят системата.

Въз основа на програмата „Златна виза“ чуждестранни граждани могат да получат виза за местопребиваване, като инвестират 250 хил. евро (308 805 долара ) в жилищни имоти в Гърция. Чужденците са привлечени най-вече от възможността да пътуват в рамките на ЕС. Общо 2200 разрешителни за пребиваване са били издадени на чуждестранни граждани от началото на програмата през 2013 г. и още 2800 на брачните им партньори и децата им.

Програмата е в основата на повишаването на инвестициите в имотния сектор в Гърция. Те постигнаха ръст от 86,5% до 503 млн. евро (621 млн. долара) през 2017 г., сочат данни на Гръцката централна банка.

Още по темата
Местните медии съобщават, че някои чужденци се възползват от вратички в системата. Например, след като петима иракски граждани събрали пари, един от тях купил имот, за да получи разрешително за пребиваване. Той незабавно го продал и приходите от продажбата били използвани за закупуването на друг имот на името на друг иракчанин. Измамата била забелязана от властите едва след завършването и на петте транзакции и те получили разрешително за пребиваване.

Половината от чуждестранните граждани, получили виза въз основа на програмата, са китайци. След тях са руснаците и турците. Много от чуждестранните граждани търсят някакъв вид застраховка предвид слабото върховенство на закона в родината им. Други обаче търсят застраховка, ако властите в родината им предприемат мерки срещу неетичната им дейност. Съществува притеснение, че наред с лесните пари те ще внесат и незачитането на морала.

Други страни от ЕС като Португалия, Испания, Кипър и Малта също имат визови програми, сходни с гръцката. Португалия изпитва особени проблеми, тъй като редица служители на имиграционните служби в страната бяха разследвани във връзка с неправомерна продажба на визи на богати чужденци. Тогавашният министър на вътрешните работи Мигел Маседо подаде оставка, след като беше свързан с компания, разкрита по време на разследването.

Кипър трябваше да наложи ограничения върху брокери, действащи като посредници по програмата „Златна виза“ след оплаквания от неетични практики при предоставянето на кипърско гражданство на чужденци.

Правителството съобщи, че ще създаде регистър на сертифицираните агенти, работещи по прорамата, и етичен кодекс, с който брокерите ще трябва да се съобразяват. Нарушителите на кодекса ще трябва да плащат огромни глоби и ще им бъде наложена забрана да предлагат имоти на чужденци по програмата.

Съмнително е дали тези мерки ще проработят. Европейската комисия, която се тревожи от последиците от програмите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, няма правомощия да предприеме действия, тъй като предоставянето на гражданство е прерогатив на отделните страни, а не на ЕС.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Имоти
Airbnb ще предлага догодина и собствени домове