IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как гръцките "златни визи" спомагат за възстановяването на пазара на имоти

Гърция е все още евтин пазар в сравнение със страните с подобни програми, а доходността и възвръщаемостта са по-високи

12:28 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Георгий Кахмазов, главен изпълнителен директор на платформата за недвижими имоти Tranio.com, купува имоти в Атина. Той вече е придобил една сграда в столицата на Гърция и е в процес на купуване на още пет. Целта му – да продава апартаменти на чуждестранни инвеститори, предава Bloomberg.

Кахмазов се възползва от програмата „златна виза“, която му гарантира „вход“ за Европа.

Нещо повече, пазарът на недвижими имоти в страната е готов за отскок, което ще помогне на купувачите да направят и малко пари от вложенията си, посочва информационната агенция.

"Пазарът на недвижими имоти в Гърция е един от малкото в Европа, които не са се възстановили след икономическата криза от 2008 г.“, казва той в интервю. Цените в Испания, Португалия, Ирландия, Полша и Унгария се насочват към нивата отпреди кризата поради високата ликвидност, допълва инвеститорът.

Кахмазов е сред агентите, които поставят началото на „лова“ на купувачи от Русия, Китай, Турция и други места. Пазарът на имоти пък е на ръба на възраждането, тъй като страната излиза от спасителната програма през август 2018 г. 

Цените на имотите в Гърция се сринаха с над 25% заради силния спад на икономиката след световната криза и последвалата дългова криза в еврозоната. Цените на апартаментите в Атина на повече от пет години се понижиха с 45% между 2008 и 2017 г., показват данни на гръцката централна банка.

"Вярването е, че най-лошото е свършило и че това е най-доброто време да се възползвате от ниските цени и бъдещите капиталови печалби, докато пазарът се възстановява", казва Кари Лоу, изпълнителен директор на сайта за имоти Juwai.com. Сайтът през тази година подписа споразумение с брокерската фирма за недвижими имоти на Уорън Бъфет за реклама на жилища в САЩ.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Гърция е 2 846 евро, сочат данни на базираната в Германия статистическа компания Statista. Това е с почти 1 000 евро под нивата в Португалия, която има подобна визова програма за инвестиции, около 1,5 пъти под цените в Испания и Германия и почти три пъти под цените в Италия и Австрия.

Същевременно Гърция е по-скъпа дестинация за покупка на жилище единствено от България, Хърватия, Румъния и Естония.

Кахмазов се цели предимно в руски инвеститори, но той ще се опита да привлече и турски купувачи, както и араби и китайци, които искат „златна виза“ за достъп до Шенгенското пространство. 

"Схемата за пребиваване за инвестиции в страната е най-добрата в Европа, тъй като е евтина, прагът е 250 хил. евро. Същевременно доходността от краткосрочни наеми е висока и потенциалът за растеж е по-голям“, коментира Георгий Кахмазов.

В Португалия например прагът е двойно по-висок – 500 хил. евро.

Инвеститорите са привлечени от Гърция и заради перспективите от възвръщаемостта Туристическата индустрия в страната увеличава търсенето на краткосрочни наеми, което гарантира възможност за генериране на високи доходи от наеми и капиталови печалби. Към края на септември броят на туристите в страната се увеличава с над 10% на годишна база.

Запитванията за имоти в Гърция от китайски купувачи се увеличават с почти 159% през третото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г.

Гърция е издала малко над 2 хил. „златни визи“ между 2013 г. и октомври 2017 г. Общо 43% от разрешителните за пребиваване са издадени на китайци, показват данни на държавната агенция, която администрира програмата. Руснаците са на второ място с 18,6%, а турците – на трето с 8,4%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още