IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън похвали правилния баланс на криптовалутен указ на Белия дом

Криптообщността е в очакване на президентския указ, който трябва да излезе тази седмица и ще очертае американската правителствена стратегия за криптовалутите

09:34 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутен указ от администрацията на американския президент Джо Байдън постига правилния баланс между насърчаването на отговорните иновации и адресирането на възможните рискове за потребителите и по-широката финансова система. Това се казва в позиция на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, публикувана на сайта на ведомството във вторник вечерта.

Становището, което е с дата 9 март, но излезе ден по-рано, вече е изтрито, а говорител е отказал да коментира, съобщава Bloomberg.

Криптообщността е в очакване на президентския указ, който трябва да излезе тази седмица и ще очертае американската правителствена стратегия за криптовалутите.

По-рано Bloomberg съобщи за плановете на администрацията след призиви от индустрията Белият дом да поеме водеща роля в задаването на политики за дигиталните активи. Това ще е първият опит за координирана правителствена стратегия.

Очаква се указът да засегне значителните ползи, които иновацията може да създаде, като също така предвижда и рисковете, свързани с незаконното финансиране, защитавайки потребители и инвеститори, както и финансовата система и по-широката икономика като цяло, се казва в позицията на Йелън.

Финансовото министерство ще си партнира с други агенции по създаването на доклад за бъдещето на парите и платежните системи, става ясно още от позицията на финансовия министър. Ведомството ще свика и Съвета за надзор на финансовата стабилност, който да разгледа възможните рискове за финансовата стабилност и да прецени дали са налице нужните защитни мерки.

През последните месеци комисиите в Конгреса зачестиха изслушванията за криптовалутите, които прераснаха в пазар за близо 2 трлн. долара, за да преценят кои са областите, които може би ще се наложи да бъдат засегнати от закона, включително стейбълкойните.

По думите на Йелън усилията на министреството в рамките на указа ще допълнят работата, която вече е свършена.

Въпреки че засега указът поставя Белия дом в центъра на криптополитиките, остава неясно какъв напредък може да бъде постигнат по темата, като се имат предвид предстоящите ноемврийски междинни избори и възможността демократите да изгубят контрола си в Конгреса. Въпреки че републиканците също признават за нуждата от регулации, те често подкрепят не толкова строг подход.

„Заемайки се с тази важна работа, ние ще бъдем водени от групи за защита на потребителите и инвеститорите, пазарните участници и други водещи експерти“, посочва Йелън. „Финансовото министерство ще работи за насърчаването на по-справедлива, по-приобщаваща и по-ефективна финансова система, като в същото време надграждаме нашата продължаваща дейност в борбата с незаконното финансиране и предотвратяване на рискове за финансовата стабилност и националната сигурност“, се казва още в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още