Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Investor.bg: Станахме на 20!

Навръх 20-тата година от развитието ни решихме да помогнем за развитието на бъдещето. Каквато винаги е била мисията ни в Investor.bg

Investor.bg: Станахме на 20!

Илюстрация: Investor Media Group

И древният философ Хераклит се е възползвал от напредъка на своето време. Той уверено пренебрегва конвенционалните идеи, разбърква тогавашните порядки и решава да не трупа мислите си върху глинени плочки, както дотогава, а да ги запише на папирус. За древните гърци това нововъведение е също толкова епохално, колкото и медийното сътресение за днешните съвременници – дигитализацията, интернетът и мултимедията. Тази революция разби монопола на хартията, наследник на папируса, като носител на писменото слово.

Като пионер на онлайн икономическата журналистика Investor.bg започва да излиза точно преди 20 години - в края на февруари 2001 г. – във времена, в които малцина все още вярват в интернет. Investor.bg се появява на онлайн сцената като първата безплатна икономическа интернет медия. Бизнес моделът ѝ се базира изцяло на приходи от реклама – смела стъпка на пазара, на който до онзи момент финансовата информация е достъпна само чрез платен абонамент.

От самото начало Investor.bg се възприема като „гласът на икономическия разум“. Редакционният екип се застъпва за развитието на пазарната икономика. Канонът на ценностите не се отклонява и от социално отговорното предприемачество, което не бива да се влияе необосновано от държавата и обществото. В Investor.bg не се колебаем да назовем добрите корпоративни примери с истинските им имена. Както и да посочим, когато има  прегрешили. Без да издаваме присъди, а просто предоставяйки на читателите гледните точки, както изисква коректната журналистика.

В продължение на десетилетия икономически и финансови министри и топ мениджъри са сред запалените читатели на Investor.bg, а някои от тях – редовни коментатори във форума на сайта – най-големият в България финансов форум. В един и същи момент от развитието на сайта една банка решава да проведе през форума цялата комуникация за промените след приватизацията, а друга спира достъпа до сайта.

В журналистическите среди още преди години за един министър с икономически профил се говореше, че това, което ще си помисли утре, днес вече е в Investor.bg.

В своята история сайтът не се задоволява с анализа на възходите и паденията на бизнес циклите и коментари за политическите сътресения. За своите 20 години сайтът влиза в историята на журналистиката и показва, че и икономическите и финансовите новини и анализи може да бъдат интересни.

Investor.bg първи (и единствен в България) започна да следи важните борсови центрове всеки ден, предоставяйки на български език качествена информация за протичането на борсовите сесии в Азия, Европа и САЩ - на ежедневна база.

През юли 2004 г. Investor.bg реализира първото в България първично публично предлагане, като привлича над 1 млн. лева. Това е и първото IPO на технологична компания в Централна и Източна Европа.

В ранните години Investor.bg създава свой борсов индекс, преди Българската фондова борса да създаде Sofix. Със своите разкрития сайтът помогна на два пъти борсовият оператор да подобри метода за изчисляване на своя основен индекс. Не веднъж  разкрива и опити за финансови измами, за последно – едва преди няколко дни.

В ранните години на криптовалутите, когато малцина бяха чували за тях, в редакцията на Investor.bg вече се водеше ожесточен спор за правилното транскрибиране на „явлението“ биткойн във времена.

През 2007 година се ражда идеята за Клуб Investor – естествено продължение на силата на бранда Investor.bg. Концепцията прерасна в серия от силни дискусионни форуми в различни сфери на бизнеса, финансите, здравеопазването. Продължаваме да ги надграждаме и днес чрез ежегодните конференции и дискусии, които организираме. Най-емблематичният сред тях е Investor Finance Forum, който се утвърди като най-големият инвестиционен и финансов форум не само за България, но и за Югоизточна Европа. И до днес събитията на Investor.bg са предпочитаните бизнес форуми, с най-високо качество на съдържанието и най-лоялна и удовлетворена аудитория.

В началото на януари 2020 г. отново Investor.bg описа като една от първите български медии възможните икономически щети от коронавируса, ограничавайки се тогава върху Китай и Азия.

Днес Investor.bg празнува 20-ия си рожден ден, бидейки част от една от най-големите и независими медийни групи в България - Investor Media Group, в епоха, която се характеризира с дигитални иновации и трансформация. Датиращият от преди 2500 години лозунг на древния философ Хераклит: „Panta rhei - всичко тече“ изглежда днес е валиден повече от всякога.

Това важи и за качествената журналистика. Благодарение на дигитализацията тя успява да достигне до толкова много хора, както никога досега. Но никога досега и читателите не са имали толкова много възможности да коментират от своя страна журналистическо съдържание.  Бъдещето на качествената журналистика е интерактивно и демократично. А ние имахме привилегията да се развиваме, следвайки тази мисия от самия ни старт. В своето развитие продължаваме да разчитаме на екипа си, но и на обратната връзка от всички наши читатели.

Имаме свободата да се развиваме и да бъдем професионалисти в това, благодарение на великолепния екип в Investor.bg и Investor Media Group.

За да са успешни бизнесите, в днешния бързо развиващ се свят трябва да могат бързо да получават необходимата им информация, за да я анализират и да вземат обосновани решения за пазарите. Това е и част от нашата мисия - да вникваме в дълбочина в бизнес фактите, да ги предоставяме бързо, честно и обективно, а след това да добавяме и качествените анализи и коментари.

Големият интерес към иновациите и позитивният, непредизвикан от опасенията възглед за напредъка винаги са определяли отношението на Investor.bg. Ние не питаме кога ще дойде рецесията. Нашият въпрос е какво можете да се направи, за да се избегнете тя, или поне да се минимализира. 

Но нека признаем и друго – въпреки дигиталната трансформация, но и особено в забързаните времена, иновациите се нуждаят и от преплитането и упората на традициите. Е, Investor.bg може да се облегне на своята дълга, успешна история. Може би това е и гаранцията за доброто бъдеще.

Ще отпразнуваме своя кръгъл юбилей отново с мисъл за нашите читатели и в същото време – с мисъл към бъдещето. Затова учредяваме годишна стипендия за магистърска програма „Финанси“ в партньорство с един от най-добрите бизнес университети в страната – ВУЗФ, и продължаваме съвместно с тях да организираме „Академия за финансови анализатори“. Чрез нея всяка година ще протягаме ръка към младите, които искат да се развиват в сферата на финансовата и икономическата журналистика и ще даваме възможност след конкурс на един млад талант да се специализира безплатно в магистърска програма на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и в същото време – да прилага знанията си на практика в редакцията на сайта, както и в единствената бизнес телевизия в страната Bloomberg TV Bulgaria, работейки на терминалите на Bloomberg.

Това, разбира се, не е всичко. Екипът на Investor.bg, който през всички тези години се е грижил да създава това задълбочено, експертно и професионално журналистическо съдържание на сайта, през следващите месеци ще изнесе отворени онлайн лекции за основите на икономическата журналистика и базираната на данните журналистика пред студенти на бизнес университета.

Навръх 20-тата година от развитието ни решихме да помогнем за развитието на бъдещето. Каквато винаги е била мисията ни в Investor.bg  и каквато е и мисията на Investor Media Group.

Навлизаме в 21-ата си година с увереност – защото сме на най-посещаваният икономически сайт в България. Води ни слоганът ни: „Всеки факт е актив“.

„А нашият най-голям актив е екипът“, категоричен е главният редактор на сайта Бойчо Попов.

Благодарим Ви за доверието!

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
0
 
11
преди 1 месец
Честито! На 10 блестяхте най-истински, на 20 с тоя неолиберален ботокс и силен зелен грим, не е същото. Дано до 30 да попаднете на добър пластичен хирург! Успех! ;)
0
 
1
 
10
преди 1 месец
Честит Юбилей и от мен, Живи и Здрави!
0
 
2
 
9
преди 1 месец
Честито!!! Какво беше в началото!!!
0
 
4
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Поздравления за годишнината! На 20г. вече не сте тийнейджъри, а възрастни хора, можете да консумирате алкохол, да гласувате и прочее. Само недейте да забравяйте, че с възрастта идват и отговорностите.
0
 
4
 
7
преди 1 месец
Честито ! Да илядите ! ... :)))

Още от Медии
Publicis сложи край на серията спадове и се върна към растежа