IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции удариха двумесечно дъно

На този фон биткойнът за първи път проби нова психологическа граница от 12 000 долара

11:25 | 06.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По време на азиатската търговия в сряда акциите на много компании поевтиняха под тежестта на различни фактори, като някои от тях достигнаха двумесечно дъно, съобщава Ройтерс. Сред причините за пониженията е всеобщото поевтиняване на повечето метали по време на търговията, както и опасенията за хода на паричната политика в Китай.

Широкият азиатски индекс MSCI се понижи с 1,5% до двумесечно дъно.

Основният бенчмарк в Токио Nikkei загуби близо 2% от стойността си, като достигна 22 177,04 пункта. Това е най-големият спад, отчетен от март тази година. Другият важен показател Topix достигна в движението си надолу 1765,42 пункта или това е понижение от 1,43%. 

Корейският фондов пазар беше също оцветен в червено. Kospi се понижи с 1,42%, или 35,75 пункта, до 2474,37. По същото време в Австралия загубата в стойността на индекса ASX 200 беше по-малка – 0,44% спад до 5 945,7 пункта. Енергийният сектор обаче отчете общо понижение с 1,57%. 

Песимизмът на инвеститорите в Азия се усили след новината, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел. Освен това американският президент възнамерява да премести посолството на САЩ в древния град. Новината засили опасенията от ново насилие в Близкия Изток.

Освен това според някои анализатори в края на годината ставаме свидетели на разпродажби с цел усвояване на печалби от инвестиции през годината.

Има много причини да се продава в момента – Средният Изток, Северна Корея, Русия, но и желанието за печалби, обобщи Ясуо Сакума, главен инвестиционен директор на Libra Investments, цитиран от Ройтерс.

На валутния пазар доларът се търгуваше за 93,273 срещу кошница от валути. Американската валута обаче поевтиня леко спрямо йената до 0,3411 йени. По-ниска оценка получи и австралийският долар -  до 0,7581 долара.
На този фон биткойнът за първи път в сряда проби нова психологическа граница от 12 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още