Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На фокус

България и Русия отново обсъждат АЕЦ "Белене" на високо равнище

Искът на "Росатом" може да бъде оттеглен, ако рестартираме проекта, намекна руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски

Евентуалният рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ отново влезе в дневния ред на разговорите между България и Русия на ниво министри. На посещение у нас е руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски, който се срещна с новоназначения министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи БНР.

По време на срещата си на четири очи двамата са обсъдили някои от енергийните проекти, сред които и за втората ядрена централа в Белене. Според Яновски Русия е склонна да оттегли иска си срещу НЕК, чиято стойност е 1,25 млрд. евро, ако страната ни рестартира проекта.

Само преди дни по време на енергиен форум във Варна вицепрезидентът на руската държавна компания „Атомстройпроект“ Генадий Тяпкин също коментира въпроса със строителството на АЕЦ „Белене“. От неговите думи стана ясно, че "Ростам" ще внесе иска си в Арбитражния съд в Париж до края на тази седмица.

Според Тяпкин оборудването на двата блока е готово и строителството може да започне още през 2015 година.

Още по темата
Припомняме, че проектът беше замразен от кабинета „Борисов“ с мотива, че страната няма достатъчно средства за изграждането на централата. Правителството тогава поиска и анализ от страна на банка HSBC дали АЕЦ „Белене“ ще бъде икономически изгодна за страната.

Като цяло обаче се налага мнението, че решението за изграждането на втората ядрена централа у нас ще бъде политическо, а не на базата на икономическите обосновки.

По време на първата среща на новоизбрания министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и зам.-министъра на енергетиката Анатолий Яновски е бил обсъден още и проекта "Южен поток", става ясно още от официалното прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката. 

Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности.  Руският гост подчерта признателността си към България, че е една от първите държави, обявили „Южен поток“  за проект с национално значение, което значително ускорява дейността по реализацията му, са коментирали двете страни.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (35)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
35
Александър_ до: bgMan
преди 4 години
Айде стига глупости. Човекът каза, че народът бил казал не на АЕЦ Белене и му припомних какви са резултатите от референдума.
0
 
0
 
34
bgMan до: Александър_
преди 4 години
Вие трябва да се научите да не вменявате своето мнение като народно, защото 65-70% от българите са против всичко, което правите и което мислите.
БСП и ДПС са партии на престъпници и национални предатели.
1
 
3
 
33
Александър_ до: stoiloff
преди 4 години
Не вменявай своето мнение за това на народа. На проведеният референдум 60,06% гласуваха с Да и 37,96% гласуваха с Не (при 1,44% невалидни бюлетини). Така че народът каза за АЕЦ Белене. Дали това е правилно или не, ще се види, ако се построи АЕЦ Белене, за сега нещата са много мътни, но това е мнението на народа.

На мен лично все ми се иска вместо безумните субсидии, които се дават на производителите на електричество от възобновяеми източници и на някои ТЕЦ-ове, тези пари да се бяха инвестирали в АЕЦ Белене.
0
 
0
 
32
bgMan до: moliva_85
преди 4 години
А добрутро!

Да не забравяме как точно стана така че въпреки загубата на изборите пак управляват и то в позната конфигурация БСП + ДПС.
Прогнозирам още отсега че краят на управлението им пак ще е изпълнен с множество престъпления, злоупотреби, кражби, оправдания и лоши договори против българските национални и икономически интереси.
Календарчо - предполагам си много доволен от липсата на мутри и физкултурници в кабинета. Дали пък членове на кабинета, които са поданици на Турция и Русия ти допада повече? А???
0
 
2
 
31
преди 4 години
Очевидно сегашните управляващи не зачитат гласът на народа....

Още от