Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На фокус

Новият закон за ВиК въвежда таван на цената на водата

Предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено с наредба

Новият закон за ВиК въвежда таван на цената на водата

Снимка: БТА

Цената на водата няма да може да надвишава 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата в съответната административна област. Лимитът се залага в новия Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК), предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за обществено обсъждане.

Текстовете са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg, а крайният срок за становища е 25 ноември.

Предложеният нов закон за ВиК е готов след неколкогодишно забавяне и две обществени консултации за написването му – една от 2018 г. и една от началото на тази година, която стартира точно когато се очакваше публикуването на готови текстове.

Предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги, което ще бъде определено в отделна наредба на Министерския съвет, предложена от регионалния министър. Тази наредба, както и всички други наредби, които ще трябва да се пишат съгласно този проектозакон, ще са готови до 2 месеца след влизането му в сила.

Със закона се предлага обаче да няма ограничения в размера на задължението и срещу длъжниците ще може да се стартират изпълнителни производства веднага, вижда се още от текстовете.

Още по темата
Предвижда се и автоматично вливане на общините, които отказаха да участват в окрупняването на ВиК инфраструктурата, към консолидираните ВиК оператори и асоциации на съответните административни области. Такъв е случаят например с общ. Сапарева баня и общ. Сандански, които отказаха да се включат в окрупнения ВиК оператор и предпочетоха сами да управляват местната ВиК инфраструктура. Това обаче породи невъзможност областите Кюстендил и Благоевград да ползват евросредства за ВиК сектора през този програмен период. Законодателят явно се подготвя за следващия, за да продължат инвестициите в сектора, чиито потребности от средства се оценяват на около 12 млрд. лева.

Регламентация на стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК инфраструктурата

Законът регламентира управлението, планирането, изграждането и експлоатацията на ВиК системите и предоставянето на ВиК услугите на територията на България. За целта ще се ползва административното деление на 28 области, както и в момента.

Стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и предоставянето на ВиК услугите са дейности от стратегическо значение и от обществен интерес, записано е в текстовете.

Държавната политика във ВиК секторът ще се определя от Министерския съвет чрез МРРБ, което ще изготвя десетгодишната национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България. Водоснабдяването на територията на отделните административни области се осъществява на базата на регионални генерални планове за ВиК сектора, които се изготвят от МРРБ и се съгласуват с местната ВиК асоциация. Новият държавен ВиК холдинг ще упражнява правата на държавата във ВиК операторите с държавно участие.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
1
 
8
studioaa до: Shadow1
преди 7 месеца
Как ще ги направиш да са на печалба?Редно е големите градове да плащат пазарна цена на водата, а не социална цена както е в момента. Например водата на София се докарва от над 65 километра разстояние и се оказва, че населените места по този път плащат същите парички за вода като софиянци, нищо че са много по-близо, мрежата им е много по-малка и поддръжката им е много по-евтина на единици дължина. София се управлява от герб и няма никакъв интерес да се клатят управляващите там. Района на София е едно най-безводните и сухи места в цялата страна и няма никаква логика да плаща толкова малко за толкова ценен ресурс, за да може герб да стои на власт там. За мен цената на водата в София трябва да започва от 12 лв на кубик вода, за не са налага останалите населени места в София област да субсидират софиянци за да може последните да гласуват за герб и бойко.
2
 
1
 
7
Shadow1 до: studioaa
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Как ще ги направиш да са на печалба? Няколкото големи града, ще генерират достатъчно приходи, но всички останали малки забутани населени места? ВиК е много неблагодарен бизнес, хем е тежка работата хем всеки го приема за даденост и иска да е евтино, ако може без пари даже.
2
 
1
 
6
studioaa до: Shadow1
преди 7 месеца
Ти винаги можеш да регулираш нормата на печалба в един подобен сектор в естествен монопол като водоснабдяването, дали чрез данъци и/или концесионни такси дали чрез цената на водата, която се продава на дружествата, защото всички природни ресурси са държавни. Аз искам водоснабдяването на да е в частни ръце най-добре под формата на концесия, а не в държавно двужество шефът да назначи жена си или любовницата си за заместник. Нормата на печалба трябва да е вписана в договора за концесия разбира се...
2
 
1
 
5
Shadow1 до: studioaa
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Може би не говориш за България, защото тук има сигурно една частна фирма отговаряща за водоснабдяване останалите са държавни, успех да конфискуваш държавна фирма. А печалба, ако не всички то повечето от тези държавни фирми нямат, те са на загуба. Така че за да можеш да им ограничиш печалбата първо ще трябва да вдигнеш цената на водата да кажем 2 пъти на някои места и 3, та после да им кажеш да не печелят по повече от твоите 20%.
1
 
3
 
4
преди 7 месеца
За мен първо трябва да се регламентира размера на печалбата на ВиК, а да се премахме т.н социално поносима цена изцяло. Реално ВиК не трябва да печали повече 20 стотинки за всеки вложен 1 лев в ремонт и поддръжка на канализация или водоснабдяване. Ако се установят нарушения и надписване на разходите чрез т.н. консултанстки услуги или други глобата трябва да бъде минимум 20-кратно размера на нарушението. Също така глоба от 100% от капитала на дружеството т.е. конфискация и повторна приватизация или концесия също трябва да бъде на масата при големи нарушения.

Още от На фокус
САЩ: Очакваме ускоряване на европейската интеграция на Македония