IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия замрази средства за Чехия на стойност 4,5 млрд. евро

Спирането на средствата за предприемачество и иновации се очаква да продължи няколко месеца

14:29 | 10.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия временно спря програма с европейско финансиране на стойност 113 млрд. крони (4,46 млрд. евро) за Чехия, след като одит установи наличието на допуснати грешки, съобщи чешкото министерство на промишлеността, цитирано от БТА.

Средствата са за предприемачество и иновации, а спирането им се очаква да продължи няколко месеца, уточни говорителка на министерството. Пропуските са открити от одит на финансовото министерство.

Средствата са за периода след 2015 година, като предишни финансови решения не са засегнати, каза говорителката. 

Европейските средства за развитие допринесоха за излишъците в държавния бюджет през последните години и са тласък за инвестициите в икономиката на страната, която разчита на износа. За миналата година икономическият растеж на Чехия е бил 4,6 процента.

Новината за замразеното финансиране идва на фона на масови протести в понеделник с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш, който е изправен срещу обвинения в злоупотреби с евросредства и липса на парламентарна подкрепа, съобщава агенция Ройтерс.

Близо шест месеца след парламентарните избори, които партията на премиера АНО спечели с мнозинство, той все още търси партньори за управлението на страната. В момента той е начело на временно правителство, след като загуби вот на доверие през януари.

Няколко хиляди протестиращи се събраха в Прага в понеделник, а над 2000 души излязоха по улиците на Бърно. Протести имаше и в други населени места в страната.

Самият Бабиш е обвинен в неправомерна употреба на европейски субсидии за 2 млн. евро преди около десетилетие.  Доводът на протестиращите е, че човек с криминални обвинения не може да бъде начело на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още