IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Германия плаща детски помощи за деца извън страната

Федералната република плаща социални помощи за 270 000 деца, които живеят в чужбина

09:02 | 10.08.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На Сьорен Линк направо му кипва, когато минава покрай задръстените от смет предни дворове в няколко квартала на Дуисбург. „Тук живеят около 19 хиляди души от България и Румъния - синти и роми. През 2012 бяха само 6 хиляди", казва социалдемократът, който е кмет на града в Рурската област. Той обяснява, че съседите все повече се оплакват от планините отпадъци, от шума и от нашествието на плъхове. Част от тези нови граждани на Дуисбург пристигат не защото градът кой знае колко ги привлича, а заради германските детски надбавки: по 194 евро за първите две деца, по 200 евро за третото дете, а за всяко следващо по 225 евро на месец, пише в свой анализ Deutsche Welle.

Гражданите на държави от ЕС имат право на детски надбавки в онази държава от ЕС, в която живеят и работят. Всички досегашни опити за реформа на този европейски регламент се провалиха. Получаването на детски надбавки в Германия става изключително лесно. Достатъчно е семейството да се регистрира адресно в страната. Тази регистрация автоматично се препраща към Семейната каса, там проверяват дали семейството действително има регистрирани деца и започват да изплащат надбавките. „Дали децата живеят в Германия, дали живеят в Румъния или България, дали изобщо съществуват, това вече е съвсем друг въпрос", възмущава се кметът Линк.

Федерацията на германските градове също констатира наличието на проблем. Изпълнителният ѝ директор Хелмут Деди обаче изрично подчертава: „Повечето хора от Югоизточна Европа са добре интегрирани." Има, примерно, отлично обучени болногледачи от Полша, без които в редица старчески домове би настъпила криза.

И все пак оповестеният сега ръст на изплатените детски надбавки в Германия е стряскащ. „През юни 2018 г. детски надбавки са били изплатени на 268 336 деца, които живеят извън Германия – в държави от ЕС или от Европейското икономическо пространство", обяснява говорител на германския финансов министър Олаф Шолц. Ръстът е над 10 процента в сравнение с края на миналата година. Най-много германски детски надбавки се насочват към Полша, следвана от Чехия, Хърватия и Румъния. Годишно германската Семейна каса превежда 600 милиона евро детски надбавки на семейства, които не са германски граждани, 343 милиона отиват по сметки извън Германия.

Откакто влезе в сила свободата на придвижване за източноевропейците, рязко се повиши и броят на децата в чужбина, които получават германски детски надбавки. В края на юни 2018 година германски детски надбавки получават 18 850 деца в Румъния и около 7000 деца в България. Много трудно е да се докаже дали в някои случаи не става дума и за измами.

Каква е схемата на властите в Дуисбург срещу злоупотребите вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
то това е основния проблем който не искат да признаят ... че те самите не искат чужденците да се интегрират в тяхното общество... и след като и второто поколение което е родено там не го искат, резултата е ясен ... образуват се суб-култури, примери в историята и по света колкото щеш. За това всичкото ***-обратно трябва да се замени с истински либерали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
А-а-а-а, на тях им се иска: висококвалифицираните кадри за тях, а *** да са си на наш гръб - ама не става !!!! Надуваха ни главите с призиви за интеграция - сега да ги интегрират те. Не им харесвали купищата смет - ама иначе ни размахват пръст, че НИЕ трябвало да им приемаме "културните особености" на тия същите... че то ТОВА им е особената особеност, бе - мръсотията - наред с мързелът и паpaзитството !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
никол
преди 5 години
Хората, които работят в Германия, обикновено са с ниско образование, без квалификация и особени познания. Извършват дейности, които местните презират-чистене, обслужване на стари хора и т.н. Те са там за да оцелеят биологично, а децата им заслужават поне тази малка компенсация. Детските няма да компенсират липсата на родителя, но са малка финансова подкрепа. Ако родителите се върнат в България, то кой ще работи в немско? Арабите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Екстра! Хакнаха им системата :) Нека да ходят там, малко да ни отменят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
khao
преди 5 години
ето заради подобни неща Изтока почва да ви мрази, гледате само в собствената си паница, а уж трябва да сме заедно ... а колко работна ръка взехте която не плаща данъци тук с които да плащаме пенсиите на нашите родители, а ? .. или викаш тоя проблем си е наш, ае сега поне ни хранете ***, че не можем ние всичко да вършиме......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още