IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P смъкна перспективата пред рейтинга на Япония

Очакваните разходи по преодоляване на щетите от земетресението и цунамито и липсата на фискална консолидация са в основата на решението

08:03 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
S&P смъкна перспективата пред рейтинга на Япония

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's влоши оценката си за рисковия профил на Япония. Като причина за това се посочват огромните очаквани разходи за преодоляване на последствията от тежкото земетресение и последвалото го опустошително земетресение.

Решението на S&P е, че дългосрочният кредитен рейтинг засега остава АА-, но перспективата по него вече е негативна. Това означава, че през следващите месеци може да се стигне до ревизия и на самия рейтинг, пише Ройтерс.

Агенцията, която през януари понижи кредитния рейтинг на Япония за пръв път от 2002 година насам, обяви, че според анализаторите й разходите по преодоляване на проблемите от природните катаклизми ще увеличат бюджетния дефицит на страната до 3,7 на сто от брутния вътрешен продукт до 2013 година.

„Преразгледахме перспективата пред кредитния рейтинг на Япония към негативна, за да отразим потенциалното влошаване на бюджетните позиции, което става все по-видимо при липсата на фискална консолидация“, обясняват от агенцията.

Преразглеждането на кредитния рейтинг на Япония ще зависи изцяло от способността на правителството да проведе реформи, които да доведат до ограничаване на разходите и понижаване на бюджетния дефицит.

За момента решението на S&P не намира сериозно отражение на валутните пазари, като курсът долар/йена е почти без промяна спрямо вчера – 81,55 USD/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още