IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилбър Рос: ЕЦБ следва пътя на САЩ в случая с Гърция

Вече наистина имате кредитор от последна инстанция, а преди година изобщо не бе сигурно, че това ще се случи, твърди инвеститорът-лешояд

20:08 | 16.02.12 г. 8
Уилбър Рос: ЕЦБ следва пътя на САЩ в случая с Гърция

Европейските политици копират своите американски колеги в преодоляването на собствената си криза на националните дългове, но инвеститорът-лешояд Уилбър Рос намира подобен подход за положителен, съобщи CNBC.

Макар да критикува Гърция за начина, по който се държи, докато се опитва да запази нацията от фалит, Рос смята, че Европейската централна банка и останалите участници в процеса предприемат положителни стъпки.

„ЕЦБ най-накрая започва да действа малко повече като Федералния резерв“, заяви президентът на W.L. Ross в интервю за американската медия.

Няколко мастити инвеститори вече призоваха за „европейска Програма за изкупуване на проблемни активи“, визирайки американската Troubled Asset Relief Program (TARP), за да бъде преодоляна бъркотията с националните дългове в Европа.

Програмата бе предприета от американското министерство на финансите и Фед, за да бъде запазена ликвидността в банковата система на САЩ по време на финансовата криза през 2008 г.

ЕЦБ се намеси със собствен ликвиден фонд, за да помогне на банките да купят дългови книжа на бедстващи държави като Гърция, като по този начин способства за избягването на кризата най-малко в краткосрочен план.

„В основата си това е проблем на банките“, каза Рос.

„Мисля, че разликата е в монетарните ходове, които предприема ЕЦБ – дългосрочните кредити за банките, либерализирането на допълнителните гаранции – всички неща, които Драги въведе и които предшественикът му Трише не желаеше да въведе“, подчертава той, визирайки новия президент на финансовата институция Марио Драги и бившия Жан-Клод Трише.

„Сега наистина имате кредитор от последна инстанция, като се има предвид, че преди година изобщо не беше сигурно, че това ще се случи“, добавя инвеститорът-лешояд.

Той разкритикува процеса по възнаграждаване на Гърция „за неуспеха да изпълни поетите ангажименти“, но изтъкна, че алтернативата е още по-малко привлекателна.

„Какво мислите, че щеше да се случи, ако просто бе изоставена?“, посочва Рос. „Щяха ли да се върнат към драхмата, какво щеше да стане с банките? Какво щеше да се случи с международната търговия? Какво щеше да се случи със световната икономика?“, пита риторично той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ако не беше вляна ликвидност , сривът на социалните системи беше неизбежен . Финансовата система не е откъсната от живота на хората и не се намира на луната . Проблема е *** - ако социалните бунтове от Гърция се пренесът в Италия и Испания : Европа е обречена . Алтернатива май наистина няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Да така е , при положение че се демонстрира невероятна воля и силен ангажимент да я "оправят" тази Гърция , то провалът им ще бъде силен сигнал , че всички държавни дългови книги са за *** , щом са с европейски произход и са на страни чиито дългове прогресивно само се увеличават. То е ясно , че който се е хакнал в тази пирамида , не слезе ли навреме ще падне отвисоко с нея. Засега единственно я правят все по висока и дострояват , виждаме и намеренията им да качат всички на нея..без да ги питат дори. Искат да направят дълговите книги на държавите в ЕЗ собственост на частните финансови институции в самите държави- хубавеца Драги това прави с не особенно голям успех и това се прави само и само сметката за тази криза - депресия да бъде платена от всички според възможностите им !Ето ти комунизъм !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
""През третото тримесечие на 2011 г. общата печалба на банковия сектор в САЩ достигна 35,3 млрд. долара, съобщава Федералната корпорация по застраховане н а влоговете (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC).Американската банка JP Morgan Chase обяви рекордна в историята чиста печалба за 2011 г. е 19 млрд. долара, което е рекорд за банката."" А хората ЗАДЛЪЖНЯВАД и стават КРЕПОСТНИЦИ :-))) Това се нарича не КАПИТАЛИЗЪМ а КАНИБАЛИЗЪМ !!! ;-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Forex Master
преди 12 години
Напротив, отговорът е много ***. А той е "Щеше да се случи същото по-рано, което сега ще се случи малко по-късно но за сметка на това с доста по-тежки последствия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Какво мислите, че щеше да се случи, ако просто бе изоставена?, посочва Рос. Щяха ли да се върнат към драхмата, какво щеше да стане с банките? Какво щеше да се случи с международната търговия? Какво щеше да се случи със световната икономика?, пита риторично той.Риторичните въпроси следва да имат очеваден отговор. А този въпрос изобщо няма отговор. Близките месеци ще покажат колко е добра тази помощ за гърция, европа,банките и света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mr_crash
преди 12 години
"Бий за да те уважават!" От тук нататък състезането е кой ще напечата по-малко! Да живее златото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stari4ka
преди 12 години
ако всички инвеститори са такива, по-добре без инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още