IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система - проблеми и решения

Вижте провокативната позиция на Александър Тодоров за задължителното осигуряване в частен фонд и бъдещето на лекарското съсловие

08:45 | 25.09.12 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Здравната система - проблеми и решения

Дебатът за здравните вноски продължава. Днес ви представяме позицията на Александър Тодоров, който предлага доста радикални промени в подхода към системата. Досега публикуваните мнения по темата може да проследите тук

Здравеопазването е част от системата за национална сигурност във всяка една страна. Как се реализира тази система на практика, много си зависи от конкретната държава.

Основните начини за финансиране на една здравна система са два:

- Чрез данъци – теоретично се смята, че при този вариант толкова важният отрасъл би бил твърде зависим от волята на управляващите, в следствие на което здравната система би била изложена на корупционни практики при определени обстоятелства.

- Чрез здравни осигуровки (данъци със специално предназначение) – това се смята за най-добрия начин за финансиране на здравеопазването, тъй като осигуровките са данъци със специално предназначение (а бедните милионери осигуровка не ги лови) и няма как управляващите да злоупотребят със средствата. Те могат да се харчат само за съответното направление (здраве, пенсии, майчинство, безработица и т.н.).

Не, че в действителност има някаква разлика дали „плоският данък“ общ доход (ДОД) ще е 18%, а няма да се плаща здравна осигуровка (и 8% от общия данък ще се харчат за здравеопазване), или ще има „плосък данък“ 10% и здравна осигуровка 8%. Всъщност има - ако в действителност имаше плоски данъци в България, тогава нямаше да има социално подпомагане за бедни милионери. Какво щяха да правят те тогава? За тях е направена цялата тази схема с „плоския данък“.

Но освен социалното подпомагане на бедните милионери, отделното събиране (за статистиката) на здравната осигуровка от ДОД създава у бранша „здравна система“ лъжовна сигурност, че 8% от доходите на хората ще постъпят за харчене от здравеопазването.

Всъщност тези 8% се изземват от населението, защото парламентът така е решил. Утре може да реши здравната осигуровка да си се върне на 6% както си беше преди няколко години. Може би някой ще си спомни защо беше увеличена здравната осигуровка от 6% на 8%.

Преди няколко години лобисти се опитаха да прокарат въвеждането на финансови пирамиди по примера на принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“ и в здравната система. Тези 2% допълнително облагане на населението трябваше да отидат във виртуални „лични сметки“ и да се управляват от „частни фирми“. Точно по схемата с ДЗПО.

За щастие поне тази катастрофа не се състоя, но някак си данък здраве си остана на 8%, вместо да се върне на 6%, както е бил преди лобистите да се опитат да съсипят окончателно и здравната система. Пак ще се пробват, нали умишлено се полагат всички възможни средства, за да се компрометира здравната каса и да се дадат парите на „чуждестранни инвеститори“, които няма да допускат никакви злоупотреби, защото те ще управляват много хубаво. Ще са частни и в техен интерес ще е да не отпускат никакви пари за здравеопазване.

Също така здравна осигуровка от 8% със сигурност няма да им стига, нали и за тях трябва да има печалба? Значи когато лобистите се пробват отново да въведат финансови пирамиди и в здравеопазването, населението може да очаква ново повишение на данък здраве, като много хубаво ще му се предложи повечето пари, които се изземват принудително, да отиват в „лична сметка“, която няма да се харчи солидарно за други хора (нали на населението му се внушава, че солидарността към други хора е нещо лошо).

Хайде по-добре солидарността да не е към хора, а към „частните фирми“, които принудително задължително да прибират за управление данък здраве. Друг възможен сценарий е данък здраве да не се увеличава в началото на повече от 8%, но част от вноската да отива в принудителни задължителни „частни здравни фондове“.

Това е номерът с грамажа на хляба – гледаш цената на хляба си стои една и съща, но при по-внимателно вглеждане - грамажът намален. Така че когато лобистите отново предложат част от данък здраве да се дава на „частни фирми“, а не на лошата здравна каса, то задължително ще означава, че грамажът (рисковете, за които здравната каса плаща – например вместо 2 пломби на зъб годишно, ще се полага 1, или при лечение значително по-скъпо ще му бъде доплащането на здравно осигурения и т.н.) ще бъде намален.

Отделно от това внушението, че задължителен „частен здравен фонд“ би бил по-ефективен от здравната каса и че трябва да се разруши държавния монопол при здравеопазването, е отново проява на най-нагъл лобизъм.

Последна актуализация: 07:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 11 години
Кражбата е в това, че плащам пари които ПО ЗАКОН отиват само за здраве, а Боко открадна да строи с тях магистрали, или да се плаща лечението на неосигуряващите се, и сега няма пари за МОЕТО лечението, ако ми се случи нещо.Пикам ви на солидарността, нищо общо не ща да имам с вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Don Quijote
преди 11 години
Драги ми suniverse. Демокрацият е също като салама, който Вие така лековерно отхапвате. БДС, разпределения, планова икономика - на вас това ви е в главата. Очевидно, като млад социалист, Вие залагате на равния старт - всеки би могъл да стане лекар и да бъде полезен на обществото, стига да можеше да получи шанс, този както го наричате "старт в живота" . За Ваше сведение около 95% от населението на страната, в която 40% от 16 годишните са неграмотни, не биха могли през целия си съзнателен живот да овладеят материала дори за един изпит в Медицинския университет. Тъй като коментирате тема, с която не сте запознат, явно също не Ви е известно, че масовото емигиране на лекари не е нещо, с което заплашват, а нещо което вече се слува и случи (говорим не в бъдеще, а в минало и настояще време). Здравеопазването е на път да последва образованието, което вече на практика е ликвидирано. Така че, аз съм "за" да отпадне както държавното здравеопазване, така и държавното образование във всички области
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
suniverse
преди 11 години
Никой не е казал, че ще се работи за жълти стотинки. Професията на лекаря е важна и трябва да му се плаща съответно на важността му за обществото. Но сега лекарят е превърнат на продавач на стока, а със здравето не може да се търгува. Освен това като има безплатно образование по медицина в Германия, ами супер. Да ходят да учат безплатно там. Обаче за България щом държавата плаща, значи трябва да получи някакъв продукт насреща. Иначе нещо се губи смисъла. И освен това, има не малко хора, за които държавно финансираното образование по медицина в България е в момента мечта. Те биха били крайно благодарни, и дори и да имат по-лош старт в живота, в бъдеще може да се окаже, че ще са по-полезни за обществото от евентуално по-кадърни, но разглезени специалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Don Quijote
преди 11 години
Така е. При лекарите го има същото. Ако искат да специализират държавна поръчка, трябва 4 години да работят за 390 лева и после още 4 за 500 лева. Ако за база вземем заплатата на един ИТ специалист, той за осем години ще изкара 192 000 лева, а лекарят едва 42 000 лева. С други думи на лекаря му излиза 150 000 лева за това, че специлизира държавна поръчка в България. За тези пари е доста по-добре да иде да го прави в Щатите. В Германия пък ще му плащат 2000 евро през първите 4 години и и поне 5000 евро през вторите. Сещате ли се при тази сметка кой точно ще ни лекува след 10 години, когато сегашните лекари, независомо колко кадърни и корумпирани са, остареят и им се наложи да спрат да практикуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Don Quijote
преди 11 години
От всичко изписано си струва да коментирам само последното изречение, защото горното си е някакво Ваше си виждне. На Вас си Ви е вярно - ОК, но правете разлика между субективна и обективна истина. Що се отнася до университетите, да, може да направят образованито изцяло платено и всеки да избира дали да вземе заем, който да върне или да работи ангария на държавата за жълти стотинки. Не знам за Вас, ама аз НЕ ИСКАМ да ме лекува някой, който го прави не от това, че харесва професията си и е удовлетворен от доходите си, а по задължение и от това, че е притиснат до стената. Освен това представете си, че сте ученик, току-що завършил елитна гимназия. Имате алтернативата за безплатно образование в Германия или обвързващо в България. Незабравяйте, че най-добрите ни ученици са коткани с тлъсти стипендии навсякъде по света. Тук медицина ще останат да учат, тези дето никъде по света не са им изпопритрябвали. Накрая дори и те ще се чувстват ужасно прецакани. Представете си тогава какво ни чака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
suniverse
преди 11 години
Ако в НЗОК се краде, има прокуратура - да ги преследват. Предполагам, че тези 1,5 милиарда са онези 2% повече, които нагли лобисти издействаха да се заделят, като в бъдеще да се дадат на задължителни "частни здравни фондове"? А парите бяха похарчени за здравеопазване. Това ли е кражбата?Право на избор не може да има ако става дума за плащане на данъци, а здравните осигуровки са 100% данък. Каквото си е лично, лично си е. Ако някой иска да се осигурява здравно, има си доброволни частни здравни фондове. Свободен пазар, всеки да прави с парите си каквото намери за добре.Обаче данъците (значи да се разбира това, което трябва да се плаща заради закон), престъпно е данъци да отиват за управление в "частни фирми", например ДЗПО.Добре, че номера на лобистите не успя и сега освен бедствието ДЗПО и ППФ си нямахме и задължителни "частни здравни фондове"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
suniverse
преди 11 години
Ако една фирма реши да плати образованието на свой бъдещ кадър, по всяка вероятност ще има в договора клауза за няколко години, с включени неустойки ако след като си получи образованието, служителя реши да отиде при конкуренцията, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
suniverse
преди 11 години
Донкихоте, дали в закон пише, че здравеопазването е част от националната сигурност или не, няма значение в случая. Мястото на лекаря е до военния, полицая, пожарникаря. Никой не иска да ползва услугите му, но понякога се налага. Дали ДОД е 10% + здравна 8%, или ДОД ще е 18% като в това ще е включено и здравеопазването, за една неутрална система не би трябвало да има значение.Ненормално е да има таван на осигурителния доход, защото осигуровките са 100% данъци. Докога ще има данъчни преференции за милионери? Социално подпомагане? Хайде всеки да плаща данъци според доходите си, и без тези номера с тавани, дъна и т.н.След това като се четат статии, по-добре да се четат внимателно. Лекаря естествено не може да е 24 часа на разположение, но и никъде не е казвано такова нещо. За в бъдеще обаче, след като държавата ще поръчва на вузовете да й доставят лекари, кандидатстващите за медицина финансирани от държавата би трябвало да имат ангажимент към спонсора си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... Защото...:- Разходите за здравеопазване скочиха 3 пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава... Дори да спрем да пием и пушим, дори 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като бели хора..., заради липсата на истински - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ...! Личността на министъра няма никакво значение!!!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, а допълнителното здравно осигуряване, Трябва! да се узакони, под формата на Лична здравна застраховка...! (за разплащания единствено в Здравеопазването).- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, дебитно-кредитна картова сметка, за внасяне и теглене на пари от Здравната каса, при определен регламент!!! КРАЙНО ВРЕМЕ Е:- Вноските за здраве, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... (От 32-те милиарда миналогодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 100 милиона!)2. Според Конституцията, здравната вноска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата и така става общо 15% от личните доходи3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Свлъх-либерали, да не се правят на "комунисти", а ДА СПАЗВАТ Конституцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
madcow
преди 11 години
Честито Сашо, печелиш приза "най-глупава статия в инвестора от поне три месеца".Чисто математически аргументите ти са абсолютна глупост. В издръжката на НЗОК включваш ли източването, подкупите и неефективността на чиновниците, лекуването на неосигурените, на псевдо-осигурените от държавата, откраднатите от правителството 1.5 млрд лв от здравни вноски?!Аз пък съм за право на избор. Вноските се делят на 2, лична и солидарна. Солидарната е в НЗОК по сегашния тертип, и с времето трябва да намалява както и пакета, осигурен от НОИ, до стигане на социален минимум. Личната всеки да има избор - кеф ти НЗОК да ти ги държи на влог в банка, кеф ти частник да ти ги управлява.Да видим кой балък ще ги държи в ръцете на крадливото правителство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още