IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата под 7 г. ще могат да пътуват без карта в столичния градски транспорт

При желание на родителите да извадят карта на своето дете, разходът ще бъде поет от държавата

12:23 | 15.10.12 г. 1
Децата под 7 г. ще могат да пътуват без карта в столичния градски транспорт

Родителите на деца, които са на възраст между 0-7 години, няма да бъдат глобявани, ако детето им пътува в градския транспорт в столицата без карта, съобщи пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Тази година министерството на транспорта издаде наредба, с която задължава всеки потребител на столичния обществен транспорт да пътува с карта или с билет за еднократен превоз. От ресорното ведомство въведоха тази мярка като вид гаранция за застраховането на всеки пътник при евентуален инцидент.

По тази тема Фандъкова изрази мнението си, че въвеждането на задължителната карта и за деца до 7-годишна възраст не е достатъчно добре аргументирано от страна на транспортното ведомство.

„Ние не искаме да създаваме допълнителни затруднения на родителите. Всеки сам трябва да реши дали да извади карта за детето си“, обясни кметът.

Разходът за изваждането на картите за децата до 7-годишна възраст ще бъде поет от държавния бюджет, поясни Фандъкова.

Независимо къде са издадени, картите за безплатно пътуване на деца до 7 години, важат за общинския градски транспорт в цялата страна, включително и за столичното метро. Картата ще бъде валидна за една календарна година – от 1 януари до 31 декември, като крайният й срок за подмяна е 31 януари на следващата година.

Очаква се кампанията по издаването на картите в София да започне от 1 ноември. В абонаментните центрове на градския транспорт обаче все още няма указания за прилагането на новата наредба.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
И общинарите да ги включат в тази група за да не задръстват центъра с колите си, а роднините им до първо коляно на които раздават пропуски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още