IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравенството е основният риск през следващите десет години

Експерти на Световния икономически форум очертават три големи групи рискове в ежегодния си доклад, публикуван в навечерието на срещата в Давос

16:36 | 08.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Неравенството е основният риск през следващите десет години

Значителното неравенство в доходите е най-вероятният световен риск, който ще се прояви през следващите 10 години, се посочва в представеното днес изследване „Глобални рискове – 2013 г.“, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Проучването е подготвено от експерти на Световния икономически форум в навечерието на традиционната януарска среща в швейцарския курорт Давос.

Анализаторите на форума подчертават, че в петорката на рисковете, които най-вероятно очакват света през следващите 10 години, влизат и хроничните финансови дисбаланси, увеличаването на емисиите парникови газове, криза с водоснабдяването и грешки в пенсионното осигуряване.

Общо в мащабното изследване са разгледани 50 световни риска в 5 различни области – икономика, околна среда, геополитика, общество и технологии. Експертите стигат до извода, че 3 ключови рискови групи ще създадат сериозни проблеми през предстоящото десетилетие.

Те отбелязват най-напред опасността от самоувереното отношение към човешкото здраве. „Значителните успехи в областта на здравеопазването доведоха света до състояние на самоуспокоение, а това е истински опасно“, се посочва в доклада. „Нарастващата резистентност на антибиотиците може да доведе до крах претоварените системи на здравеопазване, а тесните връзки между отделните краища на света позволяват на пандемиите да се разпространяват лесно“, добавят анализаторите.

Като втора рискова група те определят съвкупността от икономическите и екологичните проблеми. Специалистите предупреждават, че бъдещи едновременни сътресения на световната икономическа система и екологичната система на планетата ще доведат до „идеалната световна буря“, която може да се окаже с непреодолими последици.

„Внезапен и силен удар по единия от фронтовете ще бъде в състояние да погребе всички надежди за разработването на ефективно и дългосрочно решение на другия“, се изтъква в проучването.

Третата група рискове експертите на форума характеризират като „дигитални пожари“, посочвайки потенциалната опасност от „вирусно разпространение на информацията, която целенасочено или несъзнателно има провокационен или лъжлив характер“, в социалните мрежи.

Освен това в доклада са отразени няколко формиращи се в момента рискове, които трябва да бъдат наблюдавани, включително неконтролируемото използване на технологиите за генно инженерство и за намеса в човешкия мозък.

Документът, който се публикува за 8-ма поредна година, е изработен вследствие на консултации с водещи политически дейци, икономисти и учени от различни страни, общо над хиляда човека. Той ще се превърне в основа за редица дискусии на предстоящата сесия на икономическия форум в Давос, който ще се проведе от 22 до 27 януари под надслов „Устойчив динамизъм“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
the truth
преди 11 години
Там са големи тарикати, не им се затваря устата, някой да знае то българска страна кой участва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abraxas
преди 11 години
Еййй, кой знае колко са мислили тези "умни глави" преди да пръкнат гениалния извод, че нарастващото неравенството води кризи и граждански войни. Вместо да се бяха събирали в Давос, да бяха питали някой студент по икономика първи курс:). Щяха да спестят някой лев. ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още