IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat се споразумя с Mazda за производството на Alfa Romeo в Япония

Първите автомобили ще слязат от поточните линии през 2015 г., като ще представляват съвременна интерпретация на класическата Alfa Romeo

16:51 | 18.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Класическият Alfa Romeo Spider. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Класическият Alfa Romeo Spider. Снимка: Архив Ройтерс

Италианският автомобилен концерн Fiat SpA и един от водещите японски автопроизводители Mazda Motor Corp. подписаха окончателно споразумение за сътрудничество, което предвижда производството на спортни двуместни автомобили Alfa Romeo в Япония, се посочва в съобщение на Mazda, цитирано от руската агенция Прайм.

Започването на производството е планирано за 2015 г. Новият модел ще се продава по целия свят и ще включва черти на следващото поколение от модела Mazda MX-5.

В съобщението на японската компания се отбелязва, че двата автопроизводителя ще разработват два абсолютно различни автомобила с отчетлив облик на собствения стил и с двигател, уникален за всяка от двете марки.

„Благодарение на сътрудничеството с Mazda Fiat ще може да представи на клиентите си съвременна интерпретация на класическата Alfa Romeo, която ще включва най-новите технически решения, и да достигне поставените пред модела цели до 2016 г.“, се добавя в съобщението.

Информацията за плановете на Fiat за сключване на стратегически съюз с японски автопроизводители се появи за пръв път през март миналата година. Тогава главният изпълнителен директор на компанията Серджо Маркионе заяви, че подобно сътрудничество с японските автомобилни гиганти би могло да помогне за по-нататъшното развитие на италианския автопроизводител.

Експерти смятат, че решението да насочи вниманието си към Азия Fiat е взела, след като в Европа бе създаден стратегически съюз между PSA Peugeot-Citroen и General Motors Co. Този факт на практика сведе до минимум вариантите за сътрудничество на италианския автопроизводител в Европа. Същевременно, както бе подчертавано и многократно от анализатори, сключването на стратегически съюз с един от японските автопроизводители ще позволи на Fiat значително да разшири бизнеса си в Азия.

Mazda произвежда и продава леки автомобили, камиони, резервни части и автомобилни аксесоари. Основана е от Джуджиро Мацуда през 1920 г., а през 1963 г. произвежда милионния си автомобил. През 1970 г. компанията започва масов износ на автомобили в САЩ. Централата ѝ е разположена в град Фучу в японската префектура Хирошима.

Fiat е основана през 1899 г. и произвежда автомобили с марките Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Fiat Professional, Abarth, Ferrari и Maserati. Централата ѝ е разположена в Торино, а броят на служителите ѝ по целия свят надхвърля 137 500 души.

През юли миналата година компанията завърши закупуването на 7,5% от акциите на групата Сhrysler от канадското и американското правителства, като по този начин придоби мажоритарен дял в нея от 53,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още