IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните власти в Китай си поставят по-ниски цели за ръст през годината

Местните управи планират по-нисък принос на износа в ръста на БВП, а по-голямо внимание се отделя върху частните инвестиции и доходите на населението

14:09 | 06.02.13 г. 16
Местните власти в Китай си поставят по-ниски цели за ръст през годината

Данните от работните планове на 31 местни управи в Китай показват, че всички са си поставили  същите или по-ниски цели за ръста на брутния вътрешен продукт в сравнение с миналогодишните, макар повечето да остават над 10%, съобщава изданието Caixin Online, цитирано от MarketWatch.

Местните управи включват 4 общини, администрирани пряко от централното правителство (Пекин, Тиендзин, Шанхай и Чунцин), 5 автономни области и 22 провинции. От тях 7 са си определили цели под 10% - Пекин, Шанхай, Шандун, Гуандун, Джъдзян, Хъбей и Ляонин, а останалите 24 са се прицелили в двуцифрен ръст.

Целта за увеличаването на БВП в Шанхай е 7,5% - най-ниската сред всички представени, а тази на Пекин се запазва на миналогодишното ниво от 8%, оставайки под средната от 9,1% за последните 5 години.

Целта на Шандун е 9,5%, като управителят на провинцията Дзян Дамин заяви, че администрацията му ще съсредоточи вниманието си върху трансформирането на структурата на местната индустрия и върху повишаването на производителността.

Понижени са целите на 12 местни управи спрямо 2012 г., водени от провинция Хайнан с орязани 3 процентни пункта, Шанси ( с 2 процентни пункта) и Чунцин, Шанси и Ляонин (с по 1,5 процентни пункта). Останалите местни управи, поставили си по-ниски цели за ръста на БВП през годината, са тези на Шанхай, Гуандун, Джъдзян, Хънан, Хъйлондзян, Съчуан и Вътрешна Монголия.

Управата на Гуандун обяви, че ще задържи целта си ръста през следващите 5 години на ниво от около 8%, за да осигури възможност за икономически преход към устойчив напредък.

Провинциите, намиращи се в централните и западните региони на страната, очакват по принцип по-високи нива на ръст заради по-ниската изходна база. В Гуйджоу са обявили цел от 14% - най-високата сред всички местни управи. Целите в Чунцин, Гансу, Юнан, Нинся и Вътрешна Монголия са поставени на 12%.

Вероятно износът ще продължи да осигурява слаб принос в ръста на китайския БВП. Повечето местни управи понижават целите си за ръст на износа през годината. В най-силна степен това се отнася за Чунцин и Хънан, където целите за ръст на износа са понижени до 25% от миналогодишните 94,5% в първия случай и до 15% от 54,3% във втория.

Инвестициите остават от голямо значение за местните управи, като много от тях обявиха, че ще предприемат мерки за окуражаване на частните инвестиции. От Джъдзян например посочват, че през настоящата година ще предприемат поредица от мащабни проекти, до които ще бъдат допуснати и частни инвеститори, като целта за 5 години е частните инвестиции да нараснат до 65% от общите за провинцията.

Повечето местни управи са си поставили за цел и да увеличат средния приход на човек най-малко с процентния ръст на БВП в рамките на плана на новите лидери в страната за удвояване на дохода на глава от населението до 2020 г.

Целта на Пекин за доходите е 7,5%, оставайки под планирания ръст на БВП от 8% за страната. Това обаче не представлява проблем, тъй като Пекин има нужда от ръст на доходите от едва 7,2% годишно, за да бъдат удвоени доходите на населението му до 2020 г., заяви Джао Лей, заместник-директор на пекинското поделение на Националната комисия за реформи и развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lershopclmoncl
преди 11 години
[b][url=http://***.eastreplicawatches.com/armani-watches-c-577.html]Armani Watches[/url][/b][b][url=http://***.eastreplicawatches.com/armani-watches-c-577.html]RepArmani WatchesReplica Armani Watchesfake Armani Watchescheap Armani Watchesdiscount Armani Watches
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lershopclmoncl
преди 11 години
[b][url=http://***.eastreplicawatches.com/armani-watches-c-577.html]Armani Watches[/url][/b][b][url=http://***.eastreplicawatches.com/armani-watches-c-577.html]RepArmani WatchesReplica Armani Watchesfake Armani Watchescheap Armani Watchesdiscount Armani Watches
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още