IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските държавни банки понижават прогнозите си за печалба

Политиката на централната банка, стесняването на лихвените спредове, по-строгите правила за посредническите услуги и лошите кредити са най-значимите фактори

13:17 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските държавни банки понижават прогнозите си за печалба

Четири от петте държавни банки в Китай са понижили очакванията си за ръста на печалбите през настоящата година, докато реформата в сектора продължава, а регулаторните органи запазват твърдата си хватка върху предлагането на кредити, съобщи китайското издание Caixin Online.

Само Agricultural Bank of China очаква печалбата да нарасне с нива, сравними с предходните години, заради ниската база, заявиха мениджъри от 5-те банки на скорошна среща на представители на бранша. Останалите 4 банки предвиждат ръстът на печалбата да се забави до едноцифрен процент от предвижданите, но все още непотвърдени за 2012 г. между 10% и 14%.

Освен това липсва консенсус в предвижданията за печалбите, които банките са в състояние да реализират през тази година. Някои мениджъри твърдят, че спадът е естествен при настоящите реформи на пазара. Но двама от тях смятат, че здравословният ръст на печалбата би трябвало да бъде около 15%, или почти колкото ръста на брутния вътрешен продукт на страната, ако бъдат изключени инфлацията и останалите номинални поскъпвания на активите.

Занижените очаквания за печалба донякъде отразяват опасенията на банкерите за политиката на централната банка на страната по отношение на предлагането на кредити през годината.

Източници, близки до регулаторния орган, заявиха, че той ще ограничи банковите заеми до 9 трилиона юана (1,45 трлн. долара) за настоящата година. Това би представлявало ръст от 800 млрд. юана спрямо миналата година, но е доста вероятно да се окаже недостатъчно за степента, необходима на банките да компенсират загубите от по-ниския марж на печалба.

На конференцията мениджърите споделиха, че очакват стесняването на лихвените спредове да натежи значително върху печалбите. „Банките биха продължили да разчитат на лихвените спредове за продължителен период, но доходността им неизбежно би намаляла“, заяви мениджър в отдела за корпоративно банкиране в голяма кредитна институция.

Спадът е в резултат основно на промените в лихвените проценти от миналата година, които коригираха плаващите диапазони между лихвите по депозитите и по кредитите и ограничиха способността на банките да влияят върху цената за финансирането си. Цената на капитала нарасна също, тъй като мнозина потребители предпочетоха по-добре изплащащите се продукти на управлението на активи пред стандартните спестовни сметки.

Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още