IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските държавни банки понижават прогнозите си за печалба

Политиката на централната банка, стесняването на лихвените спредове, по-строгите правила за посредническите услуги и лошите кредити са най-значимите фактори

13:17 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайските държавни банки понижават прогнозите си за печалба

Всички тези промени оказаха влияние, което все още не е напълно поето от пазара, смята друг мениджър в голяма банка.

Някои анализатори повтарят схващането му, прогнозирайки, че лихвените спредове на банките ще продължат да се свиват през настоящата година, но очакват промените да бъдат малки. Те твърдят, че нетните лихвени спредове на банките през 2013 г. ще бъдат с едва няколко базисни пункта по-ниски от прогнозираните нива между 2,5% и 2,7% за 2012 г.

Мениджърите от конференцията очакват също разширяването на посредническите услуги на банките да се забави значително, след като през 2012 г. бяха въведени по-строги правила. Ръстът на печалбата от тези услуги вероятно отново ще бъде с едноцифрен процент в сравнение с ръст от между 30% и 50% на годишна база през последните няколко години.

Влошените баланси на корпоративните клиенти също ще се отразят на печалбите на банките заради увеличаването на лошите кредити, изтъкнаха мениджърите.

Някои анализатори обаче отбелязват, че част от банките са се оказали по-добре подготвени от останалите в трудния период, тъй като са заделили повече от изисквания капитал по време на бума, за да смекчат въздействието на загубите от отпуснати кредити. Тези допълнителни средства може да се използват за увеличаване на печалбата с минимално изместване в категоризирането на типа отпуснати кредити.

Банките разполагат с относителна свобода по отношение на категоризирането на отпуснатите кредити, базиращи се на вероятността от фалит според по-широка регулаторна рамка. Облекчаването на изискванията в минимална степен означава освобождаване на известно количество капитал, заключен в резервите за поемане на лоши кредити.

Централната банка ще продължи да използва изискванията за съотношението на резервите, за да регулира банковите кредити, заяви представител на финансовата институция. „Предпазливостта остава ключов елемент“, каза той. „Както стагнацията, така и агресивността биха създали проблеми с икономиката в период на преход“, добави източникът.

Регулирането по отношение на финансовите компании на местните управи ще остане затегнато, заяви представител на банков регулаторен орган. „Новите представители в местните управи биха били изкушени да хвърлят доста средства за инвестиции, но ще се сблъскат с капиталови ограничения“, посочи мениджър от корпоративното банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още