IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската „Бежова книга“ съдържа някои обезпокоителни данни

Значителното свиване на кредита и натрупването на запаси обаче донякъде се компенсират от ръста в продажбите на дребно

13:28 | 16.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Китайската „Бежова книга“ съдържа някои обезпокоителни данни

Очаква се икономическият ръст в Китай да се е ускорил до близо 8% през четвъртото тримесечие на 2012 г., но са налице някои тревожни колебания в икономиката, сочат данни от китайската „Бежова книга“, публикувани днес и цитирани от CNBC.

Последното проучване на базираната в САЩ организация China Beige Book International разкриват убедителни доказателства за свиващо се търсене на заеми във втората по големина икономика в света.

„През четвъртото тримесечие наблюдаваме значително свиване на корпоративните кредити, като особено обезпокоително е, че повечето от нашите банкери заявяват, че под 20% от тяхното кредитиране е използвано за нови заеми. По-голямата част е отишла за увеличаването или подновяването на съществуващите, няма разширяване на финансирането. Това показва, че нямаме период на силна експанзия“, заяви Лилънд Милър, президент на China Beige Book International.

Тричесечното проучване на частния сектор, което прилича на „Бежовата книга“ на американския Федерален резерв и използва приспособената ѝ методология, се базира на интервюта с над 2 000 мениджъри в различни браншове и региони на континентален Китай.

Въпреки разхлабената кредитна обстановка, след като китайската централна банка понижи по два пъти през 2012 г. лихвените проценти и изискванията за съотношението на резервите към основния капитал на банките, едва 32% от компаниите, обхванати в изследването, теглят заеми, като през третото тримесечие делът им бе 34%, а през първата половина на годината – още по-висок, сочи съобщението.

Търсенето на заеми се ползва като барометър за доверието на бизнеса. „Банкерите са предпазливи, свивайки експозициите си към компании със свръхкапацитет и връзки с правителството, и сдържайки кредитирането на държавните и големите компании“, отбеляза Милър.

По думите му производственият и добивният сектори в страната, където се наблюдава ръст на запасите, също са причина за тревога.

През последните месеци индексът на бизнес активността в китайското производство, съставян от британската банка HSBC, сочи към съживяване на ръста в сектора, като през декември достигна 19-месечен връх.

„Виждаме значително увеличаване на запасите в страната. Това повдига въпроси доколко устойчиво е разширяването“, подчертава президентът на China Beige Book International.

Най-голямото опасение по отношение на двата сектора е дали има достатъчно търсене, което да поеме предлагането, добави той. Според него това ще стане ясно в течение на 2013 г.

„Ако увеличавате прекалено много запасите, тогава заемите, които вземате, за да финансирате производството, се превръщат в необслужвани кредити. Базовото търсене е главното“, обясни Милър.

В проучването обаче се открояват и положителни моменти като нарастване на продажбите на дребно, което от China Beige Book International определят като „най-силният сектор“ в Китай в момента и смятат, че е отражение на прехода към нов баланс от движена от износа към ориентирана към потреблението икономика.

61% от търговците на дребно отчитат ръст на приходите през четвъртото тримесечие, което е с 3 процентни пункта повече от резултата през третото, като тогава бе отчетен спад с 10 процентни пункта.

Ускоряването на ръста на приходите е забележимо при луксозните стоки и тези за дълготрайна употреба – мебели, домакински уреди и автомобили, се посочва в съобщението.

„За по-здрава китайска икономика бихте искали да видите делът на производството в икономиката да намалява с времето, а сектори като услугите и продажбите на дребно да придобиват по-голямо значение. Едно от заключенията, които правим за 2012 г., е, че това се случва“, категоричен е Милър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
"За по-здрава китайска икономика бихте искали да видите делът на производството в икономиката да намалява с времето, а сектори като услугите и продажбите на дребно да придобиват по-голямо значение."Това означава, че вместо да изнасяш, започваш да внасяш стоки! Ако бъркам ме поправете!Американците в момента плачат, че няманат производства и всичко е изнесено в Азия. Според горното заключение, САЩ би трябвало да са изключително щастливи, та те имат само услуги и търговия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още