IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции в Китай са се понижили с 4% през 2012 г.

Това е първи спад от няколко години насам, след като страната вече има нужда от нов двигател за привличането им

09:55 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките чужди инвестиции в Китай са се понижили с 4% през 2012 г.

Преките чужди инвестиции в Китай (ПЧИ) през миналата година са намалели за първи път от началото на глобалната финансова криза, след като затруднената икономическа ситуация въздържа инвеститорите от вложения на развиващите се пазари, пише Ройтерс.

ПЧИ в Китай са се понижили през 2012 г. с 4% до 111,7 млрд. долара, като само за декември спадът е с 4,5% на годишна база до 11,7 млрд. Чуждите инвестиции обаче са с малък принос за капиталовите потоци към страната на фона на експортния сектор, възлизащ на 2 трлн. долара през миналата година. 

Инвестициите от десетте най-големи азиатски икономики са намалели с 4,8% през 2012 г. до 95,7 млрд., от ЕС – с 3,8% до 6,1 млрд., докато от САЩ са се увеличили с 4,5% до 3,1 млрд.

Според анализатори стагнацията при ПЧИ в Китай не означава, че инвеститорите губят доверие в местната икономика, а че страната има нужда от нов двигател за привличането им, след като ефектът от присъединяването към СТО изчерпа силата си.

Китай се присъедини към Световната търговска организация през 2001 г., като оттогава чуждите инвестиции са нараснали повече от двойно. Страната оспорва първото място на САЩ като топ инвестиционна дестинация, след като през 2011 г. отстъпи с малко.

„В продължение на няколко години ПЧИ ще бъдат между 110 и 120 млрд. долара годишно. За радост управляващите възнамеряват да ускорят реформите, включително разхлабване на капиталовия контрол, което може да е ключово за привличането на чужди инвестиции“, коментира Тим Кондон, икономист на ING в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още