IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ с изненадващо силен ръст

През ноември експортът е нараснал с 14% на годишна база, облекчавайки опасенията за забавяне на световното търсене

10:51 | 10.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският износ с изненадващо силен ръст

Китай обяви по-добри от очакваното данни за външнотърговския си баланс, увеличавайки оптимизма, че ръстът във втората по големина световна икономика вероятно се връща към доскорошното си темпо, съобщи ВВС. Външнотърговският излишък е нараснал до 31,6 млрд. долара от 20,1 млрд. долара през ноември.

Износът, който е основен двигател на разширение, е нараснал с 14,1% през декември на годишна база, докато повечето анализатори предвиждаха ръст в рамките на 4%. Вносът се е увеличил с 6% на годишна база, което показва по-силно вътрешно търсене.

В последните месеци се бяха появили опасения за състоянието на китайската икономика, след като растежът ѝ за третото тримесечие отчете най-бавното си темпо за последните 3 години – 7,4%.

„Данните за износа са особено добра новина, тъй като сочат, че външното търсене за китайските стоки се повишава“, заяви Дариуш Ковалчик, старши икономист в хонконгския филиал на Credit Agricole-CIB. „Забавянето в световното търсене бе сред най-големите опасения за Китай, а данните помагат за облекчаването на част от тези страхове“, добави той.

През последните седмици Китай публикува поредица от окуражаващи икономически данни, които показват, че подемът от ноември се е прехвърлил и в декември.

Производствената активност се разшири за трети пореден месец през декември. През същия месец секторът на услугите, който включва строителството и осигурява около 43% от брутния вътрешен продукт на страната, се разшири с най-бързото си темпо от 4 месеца.

Индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в недвижима собственост нараснаха през ноември, а цените на новите жилища се повишиха през месеца в 53 от 70-те най-големи града в Китай на месечна база при ръст в 35 през октомври.

По думите на Ковалчик тези показатели заедно с последните данни „потвърждават, че китайската икономика набира инерция“.

Въпреки оптимизма и признаците на възстановяване Китай остава изправен пред потенциални препятствия като например продължаващите проблеми около основни търговски партньори на страната.

Еврозоната, която е сред най-големите пазари за китайския износ, остава обхваната от дълговата криза, при това без да се вижда решение в дългосрочен план. Кризата се отрази зле на потребителското доверие в региона и удари по търсенето на стоки, внасяни от Азия. Междувременно икономическото възстановяване в САЩ остава крехко.

Анализатори смятат, че като се вземат предвид тези проблеми, ръстът на китайския износ може да се забави през следващите няколко месеца. „Ако погледнете фундаментите на САЩ и Европа, ръстът може да се окаже временен“, заяви Ма Сяопин, икономист в пекинския филиал на HSBC.

Освен това с нова сила избухна стар териториален спор с Япония, който започва да се отразява неблагоприятно на търговията между двете съседни държави.

Налице са опасения, че ако положението на някой от тези ключови за Китай пазари се влоши, ръстът на икономиката може да се забави. „Импулсът може да бъде изгубен, ако някой от тези проблеми ескалира“, изтъкна Ковалчик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още